Röken som dödar miljoner kineser

Miljoner kineser riskerar att dö om ingenting görs för att minska rökningen och eldningen.


Många miljoner kineser riskerar att dö i lungsjukdomar och cancer de närmaste 25 åren om ingenting görs för att minska rökningen och eldningen inomhus med kol och ved.

I en artikel i medicintidskriften The Lancet skriver forskare vid Harvard School of Public Health att 65 miljoner människor i Kina kommer att dö av kroniska lungsjukdomar (KOL) och 18 miljoner av cancer fram till 2033 om den nuvarande tendensen fortsätter.

Om tobaksrökningen minskar och man antingen finner ett alternativ till biomasseeldningen eller bygger ordentliga spisar och skorstenar kan uppskattningsvis 30 miljoner dödsfall i dessa sjukdomar undvikas.

Lungsjukdomar är en av de tio vanligaste dödsorsakerna i Kina. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.