Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Färre gravida röker

- 02/01/2009, 11:13 -

Allt fler hinner fimpa för gott innan barnet är fött.

Rökningen bland gravida fortsätter att sjunka i Sverige. Var 17.e kvinna röker i början av graviditeten i Uppsala län och allt fler hinner fimpa innan barnet är fött. Rökning under graviditeten kan bland annat leda till dålig fostertillväxt, dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd.

Nästan en tredjedel av alla kvinnor rökte vid tidpunkten för sitt första besök på mödravårdscentralen för 25 år sedan. Men rökning i början av graviditeten har sedan dess sjunkit med drygt tre fjärdedelar.

Andelen rökare var i början av graviditeten mer än tre gånger högre i Älvkarleby kommun än i Uppsala kommun, där siffran låg på 4,3 procent.

När det gäller rökvanor bland gravida finns det stora skillnader mellan kommunerna inom de enskilda länen. Även om många återupptar rökningen några månader efter graviditeten så är föräldraskapet oftast startpunkten för ett rökfritt liv, skriver UNT.

Skrivet av: