Mexikos knarkkrig hotar USA

Det eskalerande knarkkriget i Mexiko krävde mer 6 000 dödsoffer förra året.


USA överväger att sända soldater ur nationalgardet till den mexikanska gränsen som en "sista utväg" för att hindra att våldet kring knarkhandeln i Mexiko når över gränsen.

Det eskalerande knarkkriget i Mexiko krävde mer 6 000 dödsoffer förra året. Värst drabbad är "dödshuvudstaden" Juárez, där döda hittas nästan dagligen efter brutala avrättningar. USA befarar att våldsamheterna och gänguppgörelserna ska spridas från gränsstaden vid Rio Grande.

Det kontroversiella förslaget att sända amerikanska soldater till gränstrakterna kom från departementet för inrikes säkerhet vid en utfrågning i USA:s kongress. Utspelet visar rädslan att våldet kring knarksmugglingen och kartellernas verksamhet ska få fäste i USA, som är den stora marknaden för den mexikanska narkotikan.

Enligt uppgifter till kongressen finns mexikanska knarkgäng i omkring 230 amerikanska städer. Värst drabbade är städer som Phoenix, Atlanta och Birmingham där både antalet mord och kidnappningar har ökat.

Men förslaget att sända soldater ur nationalgardet går ändå emot president Barack Obamas vilja, som sagt att han inte vill "militarisera" gränsen till Mexiko.

På den mexikanska sidan av gränsen har Mexikos president Felipe Calderón redan beordrat extra trupper till Juárez för att få bukt med våldet och den korruption som läckt in hos både polisen samt högt uppsatta myndighetspersoner och den sammanlagda styrkan i regionen är nu 7 000 soldater.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!