President uppges avsatt i Madagaskar

- 14/03/2009, 13:06 -

Oppositionen har tagit kontroll över premiärministerns kansli.

Oppositionen på den oroliga önationen Madagaskar uppgav i dag att president Marc Ravalomanana och hans regering har avsatts. Oppositionen sade sig ha tagit kontroll över premiärministerns kansli.

Republikens president, nationalförsamlingen och senaten, och regeringen har befriats från sina tjänster, sade oppositionens talesman Roindefo Zafitsimivalo Monja som läste upp en deklaration från oppositionsledaren Andry Rajoelina.

Nytt presidentval ska hållas inom två år, hävdar oppositionen.

Det finns ännu ingen kommentar till händelserna från president Ravalomananas sida eller någon oberoende bekräftelse på att Ravalomanana har avsatts.

Monja befann sig i premiärministerns kansli i sällskap med cirka 30 soldater och är själv oppositionens kandidat till premiärministerposten.

– Vi fastslår att republikens president inte längre är i position att utöva den roll författningen givit honom, och det står klart att de väpnade styrkorna vägrar lyda presidenten, säger Monja.

Han tillade att "president-, parlaments- och lokalval" ska hållas inom två år.

Oppositionsledaren Andry Rajoelina deltog själv i ett stort massmöte på lördagen, rapporterar nyhetsbyråer.

Det var första gången han visade sig öppet sedan han gick under jorden för en dryg vecka sedan.

Omgiven av vakter gjorde Rajoelina segertecken på en scen inför tusentals anhängare på ett torg i huvudstaden Antananarivo.

Över 135 människor har dödats i den senaste tidens våld, som utbrutit till följd av maktkampen mellan Ravalomanana och oppositionsledaren Andry Rajoelina.

Det är oklart vem som nu kontrollerar statsapparaten och militären, och krisen har lamslagit landets viktiga turistindustri.

Skrivet av: