300 extremister terroriserar Nordirland

- 15/03/2009, 14:43 -

De extremistgrupper som vill bryta det brittiska styret över Nordirland består av omkring 300 personer, säger provinsens polischef.

Sammanlagt har nio personer gripits för morden på två soldater och en polisman.

I helgen har ytterligare sex personer tagits in till förhör av polisen.

Fyra personer misstänks för inblandning i morden på två unga soldater på arméförläggningen Massereene. En av dem är Colin Duffy, tidigare medlem i IRA. Duffy tog avstånd från det republikanska partiet Sinn Féin sedan partiet gått med på att dela makten med pro-brittiska unionister.

Brandbomber

Nyheten om att han gripits utlöste våldsamma protester bland ungdomar som kastade brandbomber och stenar mot polisen i Duffys hemstad Lurgan.

En man och en kvinna greps också i lördags misstänkta för inblandning i mordet på den polisman som sköts i tjänsten. Sedan tidigare förhörs tre personer om dådet.

Nordirlands polischef Hugh Orde skrev i en tidningsartikel i News of the world på söndagen att våldsgrupper gjort minst 25 försök att döda polismän det senaste ett och ett halvt året, men att polisen har identifierat många av de mest hårdföra medlemmarna.

–Det är klart att hotet är väldigt farligt, det har blivit tydligt den senaste veckan, men det handlar om en väldigt liten grupp, sade han senare till BBC.

Mediespekulationer

Enligt Orde består de militanta grupperna av omkring 300 personer.

–300 personer av en befolkning på 1,7 miljoner människor sätter det i perspektiv, men det är ett hot vi tar på allvar.

Han tillbakavisade samtidigt medieuppgifter om att våldsverkarna även skulle rikta in sig på högt uppsatta politiker och andra mål i Storbritannien och kallade dem för "löjliga".

Real IRA (Verkliga IRA), en utbrytargrupp från den numera fredliga Irländska republikanska armén, har tagit på sig ansvaret för morden på de två brittiska soldaterna. En annan grupp, Continuity IRA (Fortsättnings-IRA) har tagit på sig ansvaret för polismordet.

Skrivet av: