Oppositionen avblåser protester

- 16/03/2009, 06:00 -

Oppositionsledaren Nawaz Sharif har gått med på att avblåsa massprotesterna.

Oppositionsledaren Nawaz Sharif har gått med på att avblåsa massprotesterna sedan den pakistanska regeringen lovat återinsätta Högsta domstolens chefsdomare Iftikhar Chaudhry den 21 mars.

Beslutet fattades efter diskussioner mellan ledande jurister och andra oppositionspartier.

– Vi avblåser nu den långa marschen, sade Sharif till jublande supportrar.

Att Chaudhry med flera domare åter tillsätts har länge varit regimkritikernas huvudkrav. Domarna avsattes av den diktatoriske president Pervez Musharraf 2007. Efterträdaren Asif Ali Zardari lovade att återge Chaudhry ämbetet, men det har dröjt.

Men under söndagen gavs ett växande intryck av att regeringen började förlora greppet om utvecklingen på gatorna, och därför inte hade mycket annat val än att ge efter för kraven.

Oppositionen har de senaste dagarna laddat upp för en stor protestmarsch in i huvudstaden Islamabad på måndagen. Polisen har tagit till bryska metoder för att stoppa planerna. Uppåt 2 000 människor har gripits de senaste dagarna, och på söndagen beordrades husarrest för Nawaz Sharif, den forne premiärministern som nu blivit Pakistans populäraste ledare.

Missnöjet mot den USA-vänlige Asif Ali Zardari är djupt och brett. När han tillträde förra året fanns hopp om att demokrati skulle kunna spira ur askan efter mordet på hans hustru Benazir Bhutto och åratal av militärstyre under Musharraf. Hoppet har förbytts i djupaste besvikelse.

Talibanvåldet i nordväst rasar vidare, ekonomin är i så uselt skick att Internationella valutafonden fått ingripa, och Zardari själv framstår alltmer som en makthungrig despot som fängslar och tystar sina kritiker med hårdhänta metoder.

I den omgivningen har Nawaz Sharif, som själv fällts för korruption och andra brott och länge levde i exil i Saudiarabien, gjort en enastående comeback.

Militären, som tog makten från just Sharif i kuppen 1999, har än så länge hållit sig utanför maktkampen men kan se sig tvingad att ingripa om Zardari inte kan hantera situationen.

Skrivet av: