Oppositionen avblåser protester

Oppositionsledaren Nawaz Sharif har gått med på att avblåsa massprotesterna.


Oppositionsledaren Nawaz Sharif har gått med på att avblåsa massprotesterna sedan den pakistanska regeringen lovat återinsätta Högsta domstolens chefsdomare Iftikhar Chaudhry den 21 mars.

Beslutet fattades efter diskussioner mellan ledande jurister och andra oppositionspartier.

– Vi avblåser nu den långa marschen, sade Sharif till jublande supportrar.

Att Chaudhry med flera domare åter tillsätts har länge varit regimkritikernas huvudkrav. Domarna avsattes av den diktatoriske president Pervez Musharraf 2007. Efterträdaren Asif Ali Zardari lovade att återge Chaudhry ämbetet, men det har dröjt.

Men under söndagen gavs ett växande intryck av att regeringen började förlora greppet om utvecklingen på gatorna, och därför inte hade mycket annat val än att ge efter för kraven.

Oppositionen har de senaste dagarna laddat upp för en stor protestmarsch in i huvudstaden Islamabad på måndagen. Polisen har tagit till bryska metoder för att stoppa planerna. Uppåt 2 000 människor har gripits de senaste dagarna, och på söndagen beordrades husarrest för Nawaz Sharif, den forne premiärministern som nu blivit Pakistans populäraste ledare.

Missnöjet mot den USA-vänlige Asif Ali Zardari är djupt och brett. När han tillträde förra året fanns hopp om att demokrati skulle kunna spira ur askan efter mordet på hans hustru Benazir Bhutto och åratal av militärstyre under Musharraf. Hoppet har förbytts i djupaste besvikelse.

Talibanvåldet i nordväst rasar vidare, ekonomin är i så uselt skick att Internationella valutafonden fått ingripa, och Zardari själv framstår alltmer som en makthungrig despot som fängslar och tystar sina kritiker med hårdhänta metoder.

I den omgivningen har Nawaz Sharif, som själv fällts för korruption och andra brott och länge levde i exil i Saudiarabien, gjort en enastående comeback.

Militären, som tog makten från just Sharif i kuppen 1999, har än så länge hållit sig utanför maktkampen men kan se sig tvingad att ingripa om Zardari inte kan hantera situationen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.