Pakistans regering viker sig

- 16/03/2009, 00:56 -

Pakistans regering viker sig för ett växande gatuuppror

Pakistans regering viker sig för ett växande gatuuppror och ger Högsta domstolens chefsdomare Iftikhar Chaudhry jobbet tillbaka. Det uppgav insatta källor natten till måndagen lokal tid.

Att Chaudhry med flera domare åter tillsätts har länge varit regimkritikernas huvudkrav. Domarna avsattes av den diktatoriske president Pervez Musharraf 2007. Efterträdaren Asif Ali Zardari har lovat att återge Chaudhry ämbetet, men tros samtidigt vara rädd för den populäre domaren.

Men under söndagen gavs ett växande intryck av att regeringen började förlora greppet om utvecklingen på gatorna, och därför inte hade mycket annat val än att ge efter för kraven.

Oppositionen har de senaste dagarna laddat upp för en stor protestmarsch in i huvudstaden Islamabad på måndagen. Polisen har tagit till bryska metoder för att stoppa planerna. Uppåt 2 000 människor har gripits de senaste dagarna, och på söndagen beordrades husarrest för Nawaz Sharif, den forne premiärministern som nu blivit Pakistans populäraste ledare.

– Den här husarresten som de har satt mig under, det här fängslandet, vi accepterar inte det här fängslandet. Mina bröder, var inte rädda i dag, var inte nervösa. De här hindren är tillfälliga... de måste besegras. Bara genom att besegra dem kan vi nå vårt mål, sa en kampvillig Nawaz Sharif enligt CNN.

"Gyllene tillfälle"

Han trotsade ordern och gav sig ut på gatorna i hemstaden Lahore, omgiven av uppåt 10 000 anhängare som drabbade samman med polisen vid flera tillfällen. Bussar som skulle blockera vägen för demonstranterna motades bort. Vårt öde är Islamabad, vi är på väg mot Islamabad, sade Sharif i telefon till tv-kanalen Geo när han satt inne i sin bil som krypkörde genom Lahore. Folkets gensvar är fantastiskt. Det är ett gyllene tillfälle i Pakistans historia. Det är början på en revolution. På ett torg i Lahores centrum angrep polisen demonstranter med tårgas och batonger och tiotals personer fördes till sjukhus av ambulanser i skytteltrafik. Ett vittne beskrev scenen som "en krigszon".

Brett missnöje

Polisen spärrade av utfarterna från Lahore med enorma fraktcontainrar, som Sharifs anhängare försökte flytta med hjälp av lyftkranar. Armén har blockerat infarten till Islamabad. Missnöjet mot den USA-vänlige Asif Ali Zardari är djupt och brett. När han tillträde förra året fanns hopp om att demokrati skulle kunna spira ur askan efter mordet på hans hustru Benazir Bhutto och åratal av militärstyre under Musharraf.

Hoppet har förbytts i djupaste besvikelse. Talibanvåldet i nordväst rasar vidare, ekonomin är i så uselt skick att Internationella valutafonden fått ingripa, och Zardari själv framstår alltmer som en makthungrig despot som fängslar och tystar sina kritiker med hårdhänta metoder. I den omgivningen har Nawaz Sharif, som själv fällts för korruption och andra brott och länge levde i exil i Saudiarabien, gjort en enastående comeback. Militären, som tog makten från just Sharif i kuppen 1999, har än så länge hållit sig utanför maktkampen men kan se sig tvingad att ingripa om Zardari inte kan hantera situationen.

Skrivet av: