Ultimatum till Madagaskars president

- 14/03/2009, 20:14 -

Oppositionsledaren hotar att marschera mot presidentpalatset.

Statschefen vägrar backa. Det oroliga öriket Madagaskar står och väger, rädslan för inbördeskrig tilltar. Mycket hänger nu på hur armén agerar.

I två månader har ön utanför Afrikas östkust skakats av upplopp, kravaller och demonstrationer till följd av maktkampen mellan president Marc Ravalomanana och hans utmanare, den unge Andry Rajoelina.

Minst 135 människor har dödats. Risken finns att det bara är början.

Oppositionen har intagit premiärministerns kansli och anser att Ravalomanana har förlorat kontrollen över statsapparaten och måste avgå.

Den 34-årige forne diskjockeyn och affärsmannen Rajoelina, som fick sparken från jobbet som borgmästare i huvudstaden Antananarivo i februari, visade sig på lördagen öppet för första gången på över en vecka.

"Säger adjö"

Det tyder på att oppositionen har segervittring.

– Det finns bara ett krav, att Ravalomanana avgår, sade Rajoelina enligt BBC till tusentals jublande anhängare på 13 maj-torget i Antananarivo.

Torget har varit samlingsplats för en rad folkliga revolter sedan självständigheten från Frankrike 1960.

– Vi väntar fyra timmar. Jag, Andry Rajoelina, är redo att genomföra det demokratiska maktskiftet. Jag går till presidentpalatset och säger adjö till honom.

Men de fyra timmarna gick utan att Ravalomanana backade. Tvärtom kom ett uttalade från presidentpalatset som fördömde oppositionen och anklagade den för att sakna folkligt grundad makt och använda sig av "terror och förtryck". Presidenten, den 59-årige före detta affärsmannen Ravalomanana som öppnat landet för utländska investeringar men inte lyckats häva den skriande fattigdomen, satt kvar i presidentpalatset Iavoloha en dryg mil utanför huvudstaden.

Skyddas av anhängare

Det skyddas av flera hundra anhängare som strömmat dit efter en uppmaning från Ravalomanana i fredags. Madagaskars militär har oftast hållit sig utanför det turbulenta politiska livet på Madagaskar, men kan knappast undvika att dras in maktkampen nu. På lördagen sade arméchefen Andre Andriarijaona enligt AFP att armén inte tänker ingripa, men tillade att hans styrkor kan komma att stödja Rajoelina "om det skulle återställa lugnet" i landet. En fraktion inom armén har redan ställt sig på oppositionens sida och uppmanat Ravalomanana att avgå. Det finns rykten om att presidenten tänker hyra in legosoldater för att försvara sig. Madagaskar är känt för sitt unika djurliv och krisen slår hårt mot landets viktiga turistindustri, som varje år drar in cirka 3,5 miljarder kronor.

Skrivet av: