Tisdag 21 Sep
Stockholm

Obamas stöd för homoäktenskap splittrar USA

– Det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, sa han.
1 av 3
– Det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, sa han. Foto: Evan Vucci / AP / SCANPIX
Mitt Romney gick snabbt ut och deklarerade att äktenskapet är mellan en man och en kvinna.
2 av 3
Mitt Romney gick snabbt ut och deklarerade att äktenskapet är mellan en man och en kvinna. Foto: Sue Ogrocki / AP / SCANPIX
På USA:s gator firade HBT-personer, här i Dallas.
3 av 3
På USA:s gator firade HBT-personer, här i Dallas. Foto: Brad Loper / AP / SCANPIX

Barack Obama hyllas och hånas i USA efter sitt uttalande om att homosexuella ska ha rätt att gifta sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Obama svängde i frågan

Barack Obama har svängt i frågan om homoäktenskap. Inför valet 2008 var han uttalat emot homosexuellas rätt till giftermål. Men nu, bara sex månader före valet, har presidenten ändrat sig.

– Jag nådde slutsatsen att det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, säger han i en intervju med ABC News.

– Jag har genomgått en evolution i den här frågan. Jag har alltid varit tydlig när det gäller att amerikanska homosexuella och lesbiska personer ska behandlas rent och rättvist, sa Barack Obama till "Good Morning Americas" Robin Roberts.

50 procent är för homoäktenskap

En färsk opinionsundersökning visar att 50 procent av amerikanerna är för legalisering av homoäktenskap. Det är en ökning med två procent från förra året.
År 2009 var endast 40 procent för homoäktenskap.

Det har stormat kring president Barack Obama sedan han på ondagen, som förste president någonsin, uttryckte sitt stöd för homoäktenskap. Frågan är extremt politiskt laddad i USA och religiösa ledare och konservativa politiker har fördömt uttalandet.

Timothy Dolan, ordförande för USA:s Conference of Catholic Bishops, beskrev Obamas ställningstagande som "djupt ledsamt".

– Dessa ord underminerar äktenskapet, grundpelaren i vårt samhälle. Människorna i det här landet, särskilt barnen, förtjänar bättre, säger han till BBC.

"Äktenskap är mellan en man och en kvinna"

Obamas motståndare i presidentvalet, republikanen Mitt Romney, tog snabbt chansen att befästa sin syn på homoäktenskap.

– Äktenskap är en relation mellan en man och en kvinna och jag har samma inställning i frågan nu som jag hade när jag var guvernör, sa Romney.

"Obamas ord kommer att prisas av framtida generationer"

Amerikas människorättsorganisationer har dock hyllat Obama efter uttalandet. Chad Griffin, president för Human Rights Watch, sa att USA aldrig kommer att ha en president som stödjer homoäktenskap igen.

– President Obamas ord i dag kommer att bli prisade av framtida generationer, säger Chad Griffin enligt CNN.

Obama kan förlora väljare

Obamas uttalande har resulterat i miljongåvor till presidentkampanjen och stöd från flera Hollywoodkändisar. Men samtidigt riskerar presidenten att tappa väljarstöd inför valet. I södra USA är var tredje väljare starkt kritisk till homoäktenskap. Och kritiken tycks ha påverkat Obama. I dag förklarade han att han har förståelse för motståndarna i frågan.

– De har inget illasinnat perspektiv, säger Obama till Good Morning America.

Långt kvar till legalisering i flera delstater

Men även om Obamas inställning i frågan firats av HBT-personer runt om i USA är det långt kvar tills homoäktenskap faktiskt blir lagligt. I 30 delstater är samkönade äktenskap olagliga. Och så sent som i tisdags röstade North Carolina nej till legalisering av homoäktenskap med 61 procents majoritet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela