Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sjuk Kim Jong-Il på fotboll

Nyheter | 04/10/2008 17:25

Den förmodat allvarligt sjuke Kim Jong-Il har gått på fotboll. (TT)

Kim Jong-Il har gått på fotboll, meddelar nyhetsbyrån KCNA. Det är i så fall första gången Nordkoreas diktator visar sig efter rykten om allvarliga hälsoproblem i september.

Spekulationerna om det slutna Nordkoreas framtid har tilltagit ända sedan Kim uteblev från militärparaden i samband med landets 60-årsdag för snart en månad sedan. Det har ansetts uteslutet att diktatorn frivilligt skulle ha avstått från att finnas med på podiet vid paraden, och enligt sydkoreanska källor har den 66-årige Kim drabbats av stroke.

Men på lördagen hävdade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att Kim Jong-Il visat sig på en fotbollsmatch i huvudstaden Pyongyang.

"Det var en fotbollsmatch mellan lag från Kim Il-Sung-universitetet och Pyongyangs järnvägsuniversitet, där det förstnämnda slog det sistnämnda med 4-1", heter det i KCNA:s rapport. "Efter att ha tittat på matchen gratulerade ledaren Kim Jong-Il spelarna och sade att de revolutionära och militära studenterna i vårt land är duktiga på konstnärliga och idrottsliga aktiviteter". Vilken dag matchen ägt rum framgick inte.

Kims senaste bekräftade offentliga framträdande var i augusti.

Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi, är oroat av osäkerheten i Nordkoreas ledning. Om diktatorn Kim Jong-Il dör vet ingen hur landet i fortsättningen ska styras. Sydkorea befarar att i värsta fall miljoner nordkoreanska flyktingar söker sig mot gränsen.

Skrivet av: