Sarkozy förklarar krig mot gängen

- 19/03/2009, 05:07 -

Den franske presidenten kräver hårdare straff för gängmedlemmar.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy kräver hårdare straff för gängmedlemmar och lovar att ta itu med ungdomsvåldet.

Ett gäng maskerade ungdomar angrep en fransk skola i förra veckan, slog omkring sig med metallstänger och hammare och skadade minst ett dussin lärare och elever.

Sarkozy besökte skolan i en förort till Paris på onsdagen och sade att mer måste göras för att stoppa våldet.

– Bara det faktum att någon är med i ett gäng borde vara ett brott, sade han. Jag har ingen avsikt att låta sådana här saker få fotfäste.

Omkring 200 organiserade gäng finns i Frankrike, 80 procent av dem i Parisområdet. Enligt polisen bryter slagsmål regelbundet ut mellan olika grupper som terroriserar lokalbefolkningen och lämnar förödelse efter sig.

Sarkozy har givit sin justitieminister Rachida Dati i uppdrag att skissa på nya lagar för att bekämpa gängkulturen och kräver treåriga fängelsestraff för alla som deltar i gängvåld. Han vill också ha strängare polisbevakning av oroshärdar.

Natten till onsdagen drabbade kravallpolis och ungdomar samman kring Montmartre i centrala Paris. Våldsamheterna utbröt när en studentgrupp demonstrerade i samband med en stor studentfest nära Sorbonne. När polisen kom dit möttes de av ett regn av flaskor och stenar. Flera skyltfönster i området krossades.

Skrivet av: