Söndag 16 Maj
Stockholm

USA kritiserar Spanien

"Besviket och överraskat" USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA är "besviket och överraskat" över Spaniens beslut att ta hem sina soldater från Kosovo.

Det spanska beslutet meddelades överraskande i torsdags av försvarsminister Carme Chacon på plats hos de 630 spanska soldaterna i Kosovo. Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero motiverade beslutet på fredagen med att det inte finns någon anledning för Spanien att vara kvar.

– För ett år sedan utropade Kosovo ensidigt sin självständighet, vilken som bekant inte har erkänts av Spanien. Av den här anledningen har vår roll i det här scenariot tappat lite av sin mening, särskilt eftersom stabiliteten i området har förbättrats, sade Zapatero.

Robert Wood, talesman för USA:s utrikesdepartement, är dock kritisk och säger sig ha förväntat att USA:s allierade skulle agera tillsammans.

– Som ni minns enades Natos allierade 1999 om principen "in tillsammans, ut tillsammans". Därför är vi överraskade över beslutet. Vi varnades om det bara precis innan det blev offentligt, sade Wood på fredagen.

Spanien är ett av bara fem EU-länder som ännu inte har erkänt Kosovo - något som oftast förklarats med spansk rädsla för ökade självständighetskrav i exempelvis Baskien och Katalonien.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela