Tony Blair prisas med 8,5 miljoner

Blair får priset av den Israelbaserade Dan David-stiftelsen för "sitt ledarskap på världsscenen".


Den förre brittiske premiärministern, numera fredsmäklaren i Mellanösternkonflikten, har fått åtta och en halv miljon kronor av den Israelbaserade Dan David-stiftelsen.

Blair får priset för "sitt ledarskap på världsscenen".

I motiveringen talar Dan David-stiftelsen om Tony Blairs "fantastiska ledarskap och orubbliga beslutsamhet att hjälpa till att genomföra överenskommelser och skapa varaktiga lösningar i konfliktområden."

Nordirland och Kosovo nämns som exempel.

Blair är representant för den internationella kvartett som söker en lösning på konflikten i Mellanöstern. Kvartetten består av EU, Ryssland, USA och FN.

På sin hemsida skriver Dan David-stiftelsen att Blair har två centrala övertygelser som vägleder honom;

"Att världen gör ett misstag om den förväntar sig att USA ska lösa alla de svåra frågorna. Och att det finns vissa saker som ett land gör inom sina egna gränser som rättfärdigar ett ingripande även om handlingarna inte direkt hotar ett annat lands intressen".

En tiondel av prispengarna ska enligt statuterna gå till forskarstuderande. Resten ska enligt en talesman för Blair doneras till Blairs stiftelse för religiös förståelse och tolerans, The Tony Blair Faith Foundation.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.