Bombskämt hejdade kungligt SAS-flyg

- 22/03/2009, 19:23 -

Mannen väntas få betala dyrt för sin kommentar.

Danmarks kronprins kom inte i väg som han skulle, Norges kronprins kom inte hem som han skulle. Men allt löste sig - förutom för en bombskämtande 43-åring. Mannen fick ta tåget hem till Århus i stället för flyget till Chicago, och väntas få betala dyrt för sin förflugna kommentar.

SAS flight SK943 Köpenhamn-Chicago, med Danmarks kronprinspar ombord, försenades i lördags sedan en man skämtat om att han hade en bomb i sin väska.

Efter några timmar kom planet i väg, och kronprins Frederik och kronprinsessan Mary kunde planenligt inleda sitt officiella besök i USA.

Värre gick det för den bombskämtande mannen, som visade sig vara en 43-årig företagschef. På stående fot blev han av med motsvarande 50 000 danska kronor i kontanter.

– Han har en ledande ställning i ett stort företag, så det var inget konstigt med att han hade sådana belopp på sig. Vi har beslagtagit dem, för vi vet av erfarenhet att SAS lägger fram ersättningskrav, helt enkelt för att förhindra att sådant här upprepas, sade Søren Wiborg, vakthavande vid Köpenhamnspolisen, på söndagen till Ritzau.

Mannen sattes sedan på tåget hem till Århus, men har åtal att vänta.

– Det var nog fel kommentar på fel plats, kommenterade Mary mannens humor för Ritzau i Chicago på söndagen.

Samtidigt som de danska kungliga hade svårt att komma i väg till Amerika hade deras norska kollegor Haakon och Mette-Marit problem med att ta sig hem. De skulle ha flugit hem från Mexiko i fredags, men kom till Oslo ett dygn försenade.

Norska hovet antydde först att orsaken var att kronprinsparet ville ha lite privat tid i Mexiko, men enligt nyhetsbyrån NTB:s källor var det känsligare än så - Mette-Marit uppges ha råkat ut för "Montezumas hämnd", akut matförgiftning. I så fall är det kanske inte så konstigt att Norges kungliga inte vill gå ut med saken, eftersom den misstänkta måltiden intogs i president Felipe Calderóns regi i palatset Chapultepec.

Skrivet av: