Mystisk flygattack skylls på Israel

Utländskt stridsflyg angrep i januari en bilkolonn i Sudan på väg mot Gaza.


Utländskt stridsflyg angrep i januari en bilkolonn i Sudan på väg mot Gazaremsan, rapporterar sudanesiska regeringsföreträdare. Israel vil inte kommentera uppgifter om att planen skulle ha varit israeliska.

Under torsdagen framträdde den avgående israeliska premiärministern Ehud Olmert på en konferens. Hans uttalande varken bekräftade eller dementerade uppgifterna, men kan ändå tolkas som en hint om att Israel var inblandade i attacken.

– Vi opererar överallt där vi kan angripa terrorns infrastruktur, i närheten, på avlägsna platser. Vi slår till på ett sätt som som avskräcker från terror, sa Ehud Olmert på en konferens, enligt Haaretz.

Det amerikanska tevebolaget CBS uppger att 39 människor dödades i flygattacken, som kom kort efter Israels förödande tre veckor långa offensiv mot Gazas islamistiska härskare kring årsskiftet.

En kolonn av fordon med illegala vapen bombades nära gränsen mellan Sudan och Egypten i mitten av januari, sade Khartumregeringens transportminister Mabruk Mubarak Salim på torsdagen och tillade att åtskilliga personer hade dödats. Senare sade han till tevekanalen al-Jazira att vapnen var på väg mot Gaza.

CBS korrespondent sade att det var israeliska plan som gick till angrepp mot de 17 lastbilarna och att Pentagon - USA:s försvarshögkvarter i Washington - har avvisat tidigare uppgifter om att planen skulle ha varit amerikanska.

Israels militär vägrade att bekräfta eller dementera påståendena.

– Vi har inte för vana att reagera på rapporter av det här slaget, sade en armétalesman.

Den liberala israeliska dagstidningen Haaretz skrev att enligt israeliska säkerhetskällor är det ett internationellt nätverk som smugglar vapen från Iran via Persiska viken till Jemen, över Röda havet till Sudan och sedan vidare genom Egypten till Gaza.

Om detta stämmer var bombningen i Sudan ett viktigt avskräckande budskap från Israel till Iran, summerade Haaretz i en analys.

Sky News om attacken.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!