Israel anklagas för krigsbrott

Människorättsorganisation kräver utredning av användandet av vit fosfor.


Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, kräver att Israels användning av vit fosfor i Gazakriget utreds juridiskt. Samtidigt tillbakavisar Israel anklagelserna om att vit fosfor skulle ha använts mot civila palestiner.

Enligt Washington Post kallar israeliska militärkällor uppgifterna "grundlösa" och menar att användandet var menade för att skapa rökridåer och fullt tillåtet enligt internationella krigskonventioner.

Human Rights Watch presenterade på onsdagen en rapport med vittnesuppgifter som, enligt organisationen, styrker tidigare uppgifter om Israels användning av vit fosfor mot civilbefolkningen.

Israel har tidigare erkänt att landets militär använt vit fosfor, men bara för att skydda de egna trupperna. Men HRW menar att Israel urskiljningslöst låtit de vita fosforbomberna drabba Gazas befolkning, vilket ska ha lett till att minst tolv civila palestinier miste livet och många fler förlorade sina hem.

Human Rights Watch menar att Israel är skyldiga, enligt folkrätten, att utreda anklagelser om krigsbrott och att de som utfärdade order om användandet av vit fosfor ställs in för krigsrätt. Även USA bör, enligt HRW, utredas eftersom landet har utrustat Israel med fosforbomberna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!