USA till offensiv mot al-Qaida

Kostnaden för kriget i Afghanistan väntas öka med 60 procent.


USA:s nya strategi för Afghanistan inriktas på att förstöra gömställen i Pakistan där Usama bin Ladin och andra al-Qaidaledare planerar nya attacker mot USA, och hejda talibanernas framfart, säger källor i Vita huset.

President Barack Obama ska under fredagen avslöja sin nya strategi för kriget i Afghanistan. För första gången ska USA betrakta Afghanistan och Pakistan som ett gemensamt arbetsfält med en huvuduppgift - att störa, avveckla och slutligen förstöra alla al-Qaidafästen i Pakistan och hindra terrornätverket från att etablera nya gömställen i Afghanistan.

Fler soldater

Talibanerna som fått en fristad i klanområden längs gränsen mellan Afghanistan och Pakistan ska slås tillbaka. Detaljerna i Obamas nya strategi avslöjades på torsdagen för journalister av tre regeringstjänstemän, som uttalade sig med krav på att inte namnges. USA ska skicka 4 000 instruktörer för att utbilda Afghanistans armé utöver redan utlovade truppförstärkningar på 17 000 man.

Kostnaden för kriget i Afghanistan väntas öka med 60 procent. Under valrörelsen anklagade Barack Obama dåvarande presidenten George W Bush för att ha satsat alla resurser på Irak och tillåtit situationen i Afghanistan att förvärras. Talibanmilisen har trappat upp sina attacker till den högsta nivån sedan den USA-ledda invasionen 2001.

Översyn klar

Obama lovade att agera kraftfullare i Afghanistan och beordrade en översyn av läget där så snart han tillträtt presidentposten i januari. Den översynen har nu resulterat i den nya strategin som inriktas på att störa al-Qaida och sätta stopp för talibanernas framryckning och återetablering i landet, uppger CNN.

USA hoppas kunna engagera Indien, Kina, Ryssland och Iran i diplomatiska ansträngningar att nå fred i Afghanistan, och ska i nästa vecka informera sina allierade i Nato om kursändringen. Obama hoppas att Natoländerna ska skicka fler soldater till Afghanistan inför valen som ska hållas i augusti.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!