Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk riksdagskvinna flydde skottdrama

- 29/03/2009, 15:03 -

Tumult i Turkiet under lokalvalen. Svenskar rapporterar om valfusk i kurdiska områden.

Minst fyra människor har dödats och närmare 50 skadats vid våld på olika håll i Turkiet under de lokalval som hålls i dag, rapporterar tidningen Hürriyet.

Tidningen åberopade nyhetsbyrån Anatolia enligt vilken två människor dödats i Liceregionen i Diyarbakirprovinsen. En man dödades i byn Akziyaret och en person dödades och fem skadades i Karsprovinsen. Våldsdåd rapporterades också från andra håll.

Svenska riksdagskvinnan Ann Ludvigsson (s) och s-kollegan Yekbun Alp fick fly för sina liv vid ett skottdrama i byn Giremira, nära staden Nusaybin i sydöstra Turkiet.

– Nu är det lugnt, militären har läget under kontroll. Det är ingen som vågar sig till vallokalen nu, säger Anne Ludvigsson i telefon till TT.

Hon har sänts som valobservatör till Turkiet tillsammans med riksdagsmannen Ameer Sachet i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Ludvigsson berättar att det var oroligt i byn redan under morgontimmarna när valet inleddes. Valfunktionärer som öppet sympatiserade med den sittande borgmästaren försenade öppnandet och skrev in människor som inte bor i valkretsen i vallängden.

När folk såg att det kom folk till vallokalen som de inte kände blev de arga och provocerade. Det blev våldsamheter med stenkastning. Två skadades och fick föras till sjukhus.

TT: Det handlar alltså om valfusk?

– Det är klart valfusk på många håll, särskilt i de kurdiska områdena. Den sittande borgmästaren här tillhör AKP och anses vara mycket korrupt. Han har köpt de här människorna. Har har suttit länge men folk ville ha förändring.

Militären fick kontroll över läget och folk började gå till vallokalen igen.

Då rusade en släkting till borgmästaren in i skolträdgården där det fanns en vapengömma sedan tidigare. Han hämtade ett gevär och sprang mot väljarna och hotade dem.

Militären ingrep igen och det blev skottlossning. Ingen människa skadades, eftersom man sköt i luften. Vi flydde in i ett klassrum. Ett väldigt tumult uppstod och valet avbröts.

Ludvigsson säger att diskussioner pågick under söndagseftermiddagen om att ändå återuppta valet. Några ingripanden mot valfusket har inte gjorts.

– Nej det här valfusket är ju förankrat och genomförs ju av valfunktionärerna. De är inte opartiska. Det går inte att jämföra med ett svenskt val, säger Ludvigsson.

Minst en person har dödats och 27 skadats under våldsamheter på olika platser i Turkiet, rapporterade säkerhetskällor enligt AFP.

Söndagens lokalval i Turkiet handlar formellt om att välja borgmästare och kommunfullmäktige, men det är även en viktig test för det styrande partiet AKP med premiärminister Erdogan i spetsen.

I själva verket ses valet som något av en folkomröstning för Recep Tayyip Erdogan, vars Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) bland annat väntas behålla makten i landets två viktigaste städer: huvudstaden Ankara och största staden Istanbul.

Skrivet av: