Turkisk tvekan till dansk Natochef

"Det fanns allvarlig upprördhet i muslimska länder efter karikatyrkrisen."


Turkiets president och premiärminister skickar olika signaler om huruvida Natolandet Turkiet kan godta Danmarks statsminister som ny Natochef. Muhammedkarikatyrerna kan sätta käpp i hjulet för Fogh Rasmussen.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har invändningar mot att Danmarks statsminister blir Natos näste generalsekreterare. I en intervju för turkisk tv på fredagen berättade han att han hade lagt fram sina synpunkter i ett långt telefonsamtal med Anders Fogh Rasmussen tidigare under dagen.

Dessförinnan hade president Abdullah Gül sagt att Turkiet inte tänker lägga in sitt veto mot den danske statsministern nominering.

Muhammedkarikatyrer

Erdogan sade att det finns en stor ilska bland allmänheten över Fogh Rasmussens kandidatur. Även ledare från andra muslimska länder har hört av sig och bett Turkiet att lägga in sitt veto mot den danske statsministern. Turkiet är det enda Natoland som har en muslimsk majoritet.

– Det fanns allvarlig upprördhet i muslimska länder efter karikatyrkrisen. Det är dessa länder som nu kontaktar oss, säger Erdogan med hänvisning till Muhammedkarikatyrerna.

Erdogan lyfte också fram att Danmarks statsminister inte hörsammat Turkiets uppmaning att stänga den kurdiska stationen ROJ TV, som sänder från Köpenhamn. ROJ TV betraktas av Turkiet som språkrör för terrororganisationen PKK. Det har nu gått fyra år och de har inte löst frågan.

– Vi är mycket upprörda, säger Erdogan i intervjun.

Inget veto

President Abdullah Gül hade dock ett annat budskap.

– Turkiet tänker inte lägga in veto mot Fogh Rasmussen, säger han.

– Vi har inget emot statsministern eller någon annan heller i den här frågan. Han är en av de viktigaste och mest framgångsrika premiärministrarna i Europa, säger Gül.

Samtidigt rapporterade nyhetsbyrån Ritzau att danska myndigheter nu tycks vara på väg att stänga ROJ TV. Ritzau uppger att två höga danska åklagare i dagarna besöker Turkiet för att samla in material om ROJ TV. Men åklagare Lise-Lotte Nilas förnekar att åklagarnas resa skulle ha något som helst att göra med Anders Fogh Rasmussens "möjliga kandidatur". Och det gör Fogh Rasmussen också. Men han "gläds" åt president Güls uttalande.

– Jag är tvungen att säga att det inte ligger någon kandidatur på bordet nu. Jag antar att det fattas ett beslut på toppmötet. Dessförinnan har jag ingen kommentar, säger statsministern till Ritzau.

Näste generalsekreterare utses vid Natos toppmöte den 3 och 4 april i tyska Kehl och franska Strasbourg. Fogh Rasmussen anses som favorit till posten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!