Tortyrchefen Duch bad om förlåtelse

De forna Röda khmerernas tortyrchef Kaing Guek Eav erkände i dag sina brott och bad om förlåtelse vid rättegången mot honom.


De forna Röda khmerernas tortyrchef Kaing Guek Eav erkände på tisdagen sina brott och bad offrens anhöriga om förlåtelse.

Han vidhöll dock samtidigt att han inte hade någon högre position i Röda khmerernas regim.

Medgivandet om hans skuld kom under den pågående rättegången i Phnom Penh mot Kaing Guek Eav, ofta kallad Duch.

Duch står vid den FN-stödda tribunalen åtalad för brott mot mänskligheten under Röda khmerernas terrorregim i Kambodja 1975-79. Han anklagas för att vara ansvarig för att över 15 000 människor torterades och mördades i fängelset S-21 där han var chef.

– Tillåt mig att be om förlåtelse hos dem som överlevde regimen och också hos de nära och kära till dem som så brutalt dog under regimen. Jag ber inte att ni ska förlåta mig nu men hoppas att ni gör det senare, sa Duch på det inhemska språket khmer.

Det var försvarssidan som yrkade på att Duch skulle få tala inför rätten sedan åklagarsidan under morgonen presenterat anklagelserna mot honom för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten, tortyr och överlagda mord.

Men samtidigt som den åtalade beklagade vad han gjort som chef för S-21 vidhöll han att han inte hade någon högre position i Röda khmerernas regim.

Sedan Duch talat sade hans försvarsadvokat att domstolen med åtalet mot Duch sviker sin förpliktelse att dra de mest ansvariga för rödakhmerregimens brott inför rätta.

–Duch står åtalad som syndabock för de andra 195 fängelsecheferna. Var god begrunda detta, sa advokaten.

Den irländske pressfotografen Nic Dunlop, som för ett årtionde sedan lyckades spåra upp den då länge försvunne Duch, sade på tisdagen i rättegångsbyggnaden i Phnom Penh att domstolen i sitt utslag måste skipa "verklig rättvisa".

Tribunalen inrättades efter många års kannstöperi mellan Kambodja och det internationella samfundet, och efter rättegången mot Duch väntas fyra andra höga forna rödakhmerledare ställas inför rätta.

Men premiärminister Hun Sens regering har anklagats för att lägga sig i rättens arbete, detta sedan den kambodjanske medåklagaren motsatt sig att ytterligare sex misstänkta skulle rannsakas för Röda khmerernas förbrytelser. Han sade att detta kunde skapa oro i landet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.