Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättegången mot Röda Khmererna inledd

Nyheter | 17/02/2009 06:45

Kambodjas FN-stödda krigsförbrytardomstol inledde den första rättegången mot en av ledarna för de Röda Khmererna på tisdagsmorgonen.

Kambodjas FN-stödda krigsförbrytardomstol inledde den första rättegången mot en av ledarna för de Röda Khmererna på tisdagsmorgonen.

Den förste åtalade är den 67-årige förre fängelsechefen Kaing Guek Eav.

Under namnet Duch styrde han för 30 år sedan förhörs- och utrotningscentret S-21 i Tuol Sleng i huvudstaden Phnom Penh.

Åtalspunkterna mot honom rör brott mot mänskligheten, brott mot Genvekonventionen, överlagt mord och tortyr. Han hålls ansvarig för 12 000 mäns, kvinnors och barns plågsamma död.

– Detta första förhör representerar förverkligandet av stora ansträngningar att skapa en rättvis och oberoende tribunal för att döma dem i ledande ställning, sade chefsdomaren Nit Nonn.

En mager Duch i blå skjorta satt orörlig bakom en stor skottsäker skärm när rättegången inleddes. Skärmen ska skydda fången från hämndaktioner från Pol Pot-regimens offer.

Av kambodjanerna ses tribunalen, som kom till 2006 efter nästan tio års förhandlande, som en sista möjlighet att ställa de skyldiga inför rätta.

Duch åtalades förra året och står inför en livstidsdom.

Det första förhöret med honom väntas ta mindre än tre dagar och gäller bland annat procedurfrågor.

Duch har suttit fängslad sedan 1999 då en journalist hittade honom i djungeln där han utgav sig för att vara en kristen hjälparbetare.

SVT: Inslag om rättegången

Skrivet av: