Här är EU:s nya ledare

Vi välkommnar det nya året och EU:s nya ordförande Mirek Topolanek.


Samtidigt som Tjeckien på nyårsdagen tog över som EU:s ordförande, tog grannlandet Slovakien farväl av sin gamla valuta och gick över till euro.

Vid tolvslaget på nyårsnatten tog Tjeckien över EU:s ordförandeklubba efter Frankrike. Det uppmärksammades med att den stora metronomen som överblickar Prag och som fått symbolisera ordförandeskapet, lystes upp i blått och gult av strålkastare.

Den stora officiella ceremonin för övertagandet ska ske den 7 januari på Nationalteatern i Prag.

Det forna östblockslandet får ta över ledartröjan i en besvärlig tid av finanskris, upptrappad konflikt i Mellanöstern och nytt gaskrig mellan Ryssland och Ukraina.

Ordförandeskapet kan blir en svår uppgift för den liberale tjeckiske presidenten Mirek Topolanek på grund av växande motstånd från den EU-skeptiske presidenten Vaclav Klaus, som har avfärdat ordförandeskapet som "oviktigt".

Ett annat handikapp är den tjeckiska regeringens misslyckande med att inleda ratificeringen av Lissabonfördraget, som sista land av de 27 medlemmarna. Prag har heller inte lyckats slå fast ett datum för anslutning till eurosamarbetet.

Grannlandet Slovakien blev däremot på nyårsdagen det 16:e EU-landet som gick över till den gemensamma valuta euron. Runt 100 000 människor samlades på Bratislavas största torg för en ceremoni som kröntes med ett fyrverkeri i EU-färgerna blått och gult.

Ett avsked kan också vara vackert, som det heter i en slovakisk sång, och det är det vi upplever i dag, sade premiärminister Robert Fico när han sade adjö till korunan och tog ut 100 euro ur en uttagsautomat i parlamentet.

Mirek Topolanek blir intervjuad.

Se CNN:s reportage om det nya ordförandeskapet nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.