Fredag 18 Jun
Stockholm

Reinfeldts hemliga kompisgäng

Diplomater talar om statsminister Reinfeldts strategiska bearbetande av EU-topparna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hänger hellre med herrklubben Sällskapet, med medlemmar som kung Carl XVI Gustaf och Stureplansglidaren Ulf Frederick von Roth. Statsminister Fredrik Reinfeldt väljer å andra sidan att strategiskt bearbeta Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Statsminister Reinfeldts intensiva och strategiska umgänge med EU-höjdarna inför ordförandeskapet har undgått få lobbyister, tjänstemän och proffspolitiker.

När Sverige tar över EU-ordförandeskapet inför hösten kommer Fredrik Reinfeldt att vara EU-ordförande. Då skadar det inte med vänner inom Brysselkärnan.

Redan nu talar diplomater på plats om hans agerande på toppmötena i förhandlingarna om klimatet och finanskrisen, samt om hans strategiska bygge av allianser, i synnerhet med Merkel. På det sättet distansierar han sig från företrädaren Göran Persson (s) som ofta fann EU-arbetet trögt och ointressant.

– Ja, Angela Merkel är nog den viktigaste på sitt sätt. Hon och jag har lätt att förstå varandra och komma överens. Men det finns ju en krets av länder som Sverige naturligen har som nån sorts första grupp att vända sig till, som Finland och Danmark, men också Storbritannien och Holland. Det är såna som i kynne, stil, inriktning ligger mycket nära Sverige, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Förhoppningarna är stora på Sverige. Men Reinfeldt kan få ägna stor del av sin tid på interna EU-frågor, som valen av ordförande till kommissionen, ny EU-president och ny utrikestalesman. Det kräver dock att Irland röstar ja till Lissabonfördraget i en ny folkomröstning under hösten 2009.

– Jag inser att detta väntar, men det är med viss oro. För under den korta tid jag varit i kretsen kring Europeiska rådet har jag märkt att det är när den här typen av frågor tar över som folk blir mer kritiska och tycker att EU blir mer navelskådande, säger Fredrik Reinfeldt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela