Kritik mot diktatortal i Channel 4

En brittisk tevekanal får skarp kritik av iranier för att man sänder ett jultal av Irans president.


Som Nyheter24 tidigare rapporterat höll Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, sitt jultal i torsdags. Den brittiska tevekanalen Channel 4 valde att sända meddelandet eftersom Ahmadinejad leder ett av världens mest inflytesrika länder.

Nu har kanalen fått omfattande kritik av den iransk-kanadensiska människorättsaktivisten och modellen/artisten Nazanin Afshin-Jam samt en stor del av bloggosfären.

I ett brev till Channel 4:s ordförande, Luke Johnson, skriver Afshin-Jam bland annat att hon är högst förolämpad av Channel 4:s beslut att sända den iranske presidentens alternativa jultal.

Hon menar att Ahmadinejad berövar miljoner människor yttrandefrihet och att det är fel av Channel 4 att presentera en person som stöder avrättning av barn, stening av vuxna, avrättning av religiösa minoriteter och dödsstraff för homosexualitet.

– Varför ger Channel 4 en talarstol till en president som inte var demokratiskt vald och som inte representerar majoriteten av iranierna? Bör vi förvänta oss att Kim Jung Il riktar sitt budskap om välvilja och julglädje nästa år, eller kanske Robert Mugabe? skriver Afshin-Jam i sitt brev.

Enligt Afshin-Jam bryr sig Channel 4 mer om tittarsiffror än om iraniernas mänskliga rättigheter. Ahmadinejad använder Jesus namn för att skenbart sprida fred och kärlek, medan kristna iranier avrättas.

I en intervju med Nyheter24, berättar bloggaren och krönikören Nima Daryamadj sina åsikter om det hela.

Hur ser du på att man ger Irans president så mycket utrymme i media?

– Jag är inte speciellt positiv till det. Det är en man som har väldigt stor makt, och han får sin röst hörd ändå. Han behöver inte den här medietiden.

Han fortsätter med att poängtera att man behöver ge utrymme till de människor som försöker åstadkomma något positivt. Inte till "plågoandarna".

– Det finns så många vettiga människor som aldrig får komma till tals.

Vad är dina åsikter om Afshin-Jam:s brev till ordförande Luke Johnson?

– Jag håller med henne och tycker det samma. Det är ett dåligt val. Oansvarigt, och det sänder fel signaler helt enkelt. Man ska inte ge den personen onödigt mycket utrymme.

Daryamadj menar att media endast visar Mellanösterns psykopater och diktatorer, men det finns så mycket annat positivt. Så många andra människor, som kämpar för demokratin och sätter sina liv på spel.

– Man kan ju vara solidarisk, som en chef för en stor kanal kan man göra sitt för att hjälpa de här människorna.

Ahmadinejad håller tal om allt möjligt. Här menar presidenten att USA står bakom Bombayattackerna:

Se Nazanin Afshin-Jam på "Stop Iran Now":

Nazanin Afshin-Jam - Someday:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.