Svindleridrabbade ska räddas

En amerikansk domare beslutar att återgälda investorer som bedragits i den miljardskandalen på Wall Street.


Miljardbedrägeriet kan vara det största i USA:s historia och upp emot 50 miljarder dollar kan vara bortsvindlat. Fallet tas nu upp av i konkursdomstol I USA för att försöka återgälda en del av de förlustdrabbade investorerna som anlitat Bernard Madoff Investment Securities LLC. Investmenttoppen Madoff från Wall Street utsatte även svenska Nordeafonder för sitt miljardsvindleri.

Genom ett domstolsbeslut konstaterar en federal domare att Madoffs kunder "är i behov av säkerhet". Nu väntas vissa drabbade kunder få tillbaka "förlorade aktier och andra värdepapper" enligt SIPA (Securities Investor Protection Corporation).

I domstolsbeslutet står också att Bernard Madoff Investment Securities LLC ska likvideras och skötas av en motsvarande konkursförvaltare.

Det är Nasdaqs tidigare styrelsetopp, Bernard L Madoff, är spindeln i ett enormt bedrägerinät och har dragit med sig över 50 miljarder dollar, motsvarande cirka 400 miljarder svenska kronor. Federala åklagare har åtalat Madoff för bedrägeri med värdehandlingar och han riskerar nu 20 års fängelse och dryga böter, rapporterar CNN Money.

Fakta

  • Bernard Madoff Investment Securities noterades som Nasdaqs 23:e största bolag i oktober.
  • Bolaget hade hand om bland andra General Electric Co och Citigroup Inc.
  • Bluffprojektet är en så kallad Ponzi-plan, likt pyramidspel. Det innebär att investerade rekryteras och att de sedan får tillbaka sina pengar genom inbetalningar från nya investerare, som sedan får tillbaka sina pengar av ännu nyare investerare och så vidare.
  • Charles Ponzi var en av USA:s mest ökända bedragare någonsin, enligt The Wall Street Journal.

Se inslag om miljardsvindleriet:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!