Nasdaqs ex-chef i miljardbedrägeri

- 12/12/2008, 11:28 -

Den högt uppsatta investmenttoppen Bernard Madoff kan ha förskingrat motsvarande 400 miljarder kronor.

En enorm Wall Street-skandal mitt i finananskrisen. Nasdaqs exchef, Bernard L Madoff är spindeln i ett enormt bedrägerinät och har dragit med sig över 50 miljarder dollar, motsvarande cirka 400 miljarder svenska kronor. Det handlar om en av de största bedrägeriskandalerna genom tiderna.

FBI:s huvudmisstänkte är Bernard L Madoff, numer vd för Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. Den 70-åriga Madoff tar på sig ansvaret och säger att han "betalt investorer med pengar som inte fanns".

– Det finns ingen oskyldig förklaring till det här, sa Madoff i förhör, enligt Yahoo.

Den åtalade Madoff var tidigare chef för Nasdaqs Stock Market och har också varit inblandad i de omdebatterade Hedge-fonderna, enligt LA-Times. Det var genom dessa fonder och så kallad "Ponzi scheme", liknande pyramidspel, som han utsatte investorerna för mycket stora risker.

– Det är ett förstummande bedrägeri, både i proportioner och tidsomfattning, säger Scott Friestad, vid Securities and Exchange Commission (SEC).

Madoff och hans kumpaner riskerar nu 20 års fängelse och böter på omkring 40 miljoner kronor.

–Vi arbetar så snabbt och beslutsamt som vi kan för att stoppa bedrägeriet och skydda investorernas kvarvarande tillgångar, tillade Friestad.

Fakta

  • Bernard Madoff Investment Securities noterades som Nasdaqs 23:e största bolag i oktober.
  • Bolaget hade hand om bland andra General Electric Co och Citigroup Inc.
  • Bluffprojektet är en så kallad Ponzi-plan. Det innebär att investerade rekryteras och att de sedan får tillbaka sina pengar genom inbetalningar från nya investerare, som sedan får tillbaka sina pengar av ännu nyare investerare.
  • Charles Ponzi var en av USA:s mest ökända bedragare någonsin.

Skrivet av: