Miljardbedragaren tömmer Nordeafonder

Bedrägeriskandalen växer. Svenska pensionssparare kan förlora omkring 100 miljoner kronor i Madoffs svindleri.


Mitt under finanskrisen händer det som inte får hända. Pyramidskandalen drar in svenska Nordeafonder i bluffmakarens Bernard Madoffs nät. Investmenttoppen Madoff från Wall Street utsatte även svenska pensionsfonder för sitt miljardsvindleri. Bedrägeriet kan vara det största i USA:s historia och upp emot 50 miljarder dollar kan vara bortsvindlat. Just nu står omrking 100 miljoner svenska kronor på spel.

– Vi har totalt, i de fyra länderna, 48 miljoner euro i en fond som heter Fair Field Century. Vi vill betona att det är en marginell mycket liten exponering totalt sett Nordeas presschef, Helena Östman, till Ekot i Sveriges Radio.

Riskpengarna utgör 0,2 procent av Nordeas totala tillgångar på 25 miljarder euro, men är ändå en stor summa för pensionsspararna. Det är fortfarande oklart om andra svenska banker drabbats i svindlerihärvan och de bankerna går igenom sina investeringar. Finansinspektionen väntas nu utreda situationen.

Bernard Madoff, tidigare styrelseledamot i bland annat Nasdaq, greps i slutet av förra veckan. Han har erkänt att han har drivit en variant av pyramidspel och riskerar nu 20 års fängelse och 40 miljoner dollar i böter.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur skandalen uppdagades i USA i Europa och nu i Sverige.

Fakta

  • Bernard Madoff Investment Securities noterades som Nasdaqs 23:e största bolag i oktober.
  • Bolaget hade hand om bland andra General Electric Co och Citigroup Inc.
  • Bluffprojektet är en så kallad Ponzi-plan. Det innebär att investerade rekryteras och att de sedan får tillbaka sina pengar genom inbetalningar från nya investerare, som sedan får tillbaka sina pengar av ännu nyare investerare och så vidare.
  • Charles Ponzi var en av USA:s mest ökända bedragare någonsin, enligt The Wall Street Journal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!