Britternas framtid i Irak oviss

De brittiska truppernas framtid i Irak är högst oviss. En debatt i Iraks parlament har urartat i en allvarlig politisk kris.


De brittiska truppernas framtid i Irak är högst oviss sedan debatten i irakiska parlamentet, tänkt att utmynna i ett lagligt mandat för deras närvaro, urartat i en allvarlig politisk kris.

Iraks parlament skulle på måndagen ta ställning till ett lagförslag som ger Nuri al-Malikis regering mandat att teckna avtal med de länder i den USA-ledda alliansen som vill ha kvar sina soldater på irakisk mark efter årsskiftet.

USA, som står för 95 procent av de utländska trupperna i Irak, har redan slutit ett avtal som låter dem stanna till 2011.

Måndagens parlamentsdebatt rörde därför de övriga utländska trupperna, framförallt brittiska och australiska. Även Rumänien, El Salvador och Estland har soldater i Irak.

Tidsramen är knapp eftersom beslut måste fattas innan FN-mandatet löper ut den 31 december.

Förolämpning

Inget beslut kunde dock fattas eftersom förhandlingarna kring lagförslaget utvecklades till en allvarlig parlamentarisk kris. En grupp parlamentsledamöter tog nämligen tillfället i akt att försöka avsätta församlingens talman Mahmud Mashhadani. Anledningen var att Mashhadani kallat dem "söner till hundar" under en hätsk debatt förra veckan.

– Ledamöterna pratar bara om detta och har helt glömt bort frågan om de utländska trupperna, sade en anonym tjänsteman vid parlamentet till AFP.

För att rädda förhandlingarna och komma till ett beslut innan parlamentet på tisdagen gör uppehåll under helgerna kallades parlamentsledamöterna som krävt talmannens avgång, främst kurder och shiamuslimer, till ett krismöte.

Allvarlig situation

Om inget beslut fattas blir de utländska truppernas närvaro i Irak olaglig efter årsskiftet och ingen vet exakt vad det skulle innebära i praktiken.

– Det skulle vara en mycket allvarlig situation och uppenbarligen kan vi inte låta det ske. Men jag tror inte att det blir så, sade Storbritanniens försvarsminister John Hutton.

Storbritannien har redan uppgett att landet planerar att ta hem sina drygt 4 000 man. Redan i slutet av maj inleds processen och i slutet av juli hoppas premiärminister Gordon Brown bara ha kvar ett par hundra man.

Över 30 andra länder har haft soldater i Irak som ett stöd till den amerikanska invasionen. Dessa har dock alla redan lämnat Irak eller kommer att lämna landet innan årets slut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.