Nordkorea vägrar skriva på

- 12/12/2008, 07:15 -

Landet vägrar komma överens i frågan om kärnkraftsavveckling.

Under torsdagen meddelade den amerikanska regeringen att man kanske inte lyckas nå en överenskommelse med Nordkorea angående landets kärnteknikprogram innan George Bush avgår nästa månad.

Enligt talesmannen Sean McCormack vägrar nordkoreanerna gå med på ett kontrakt som styr avvecklingen av deras kärnkraftsaktiviteter.

Tidigare har man sagt att man nått ett muntligt avtal med Nordkorea och kommit överens om att landet skulle stänga ner den reaktor som producerade plutonium för kärnvapenbruk.

– Den här processen kommer inte att fortskrida utan ett protokoll som man kommer överens om, sade McCormack.

Christopher Hill leder det amerikanska förhandlingsteamet i frågan och var i Beijing i veckan för samtalen mellan de sex länderna. Trots Nordkoreas skepsis deltog Japan till slut i samtalen. Det gjorde också Ryssland, Kina och Sydkorea.

Men man lyckades inte nå en överenskommelse mellan länderna.

– Mötet har avslutas. Det nådde inte sitt mål med ett avtal mellan de sex länderna, menade McCormack.

Han sade vidare att många av länderna varit överens, men att Nordkorea inte var redo att nå ett avtal med alla nödvändiga villkor.

Även om den amerikanska presidenten George Bush avgår om en månad så hävdar McCormack att hans inblanding i frågan inte är över än, skriver CNN. Inget datum har satts för nya samtal och analytiker tror att det är föga troligt att något bli bestämt innan Bush lämnar sin post.

Skrivet av: