Nordkorea vägrar skriva på

Landet vägrar komma överens i frågan om kärnkraftsavveckling.


Under torsdagen meddelade den amerikanska regeringen att man kanske inte lyckas nå en överenskommelse med Nordkorea angående landets kärnteknikprogram innan George Bush avgår nästa månad.

Enligt talesmannen Sean McCormack vägrar nordkoreanerna gå med på ett kontrakt som styr avvecklingen av deras kärnkraftsaktiviteter.

Tidigare har man sagt att man nått ett muntligt avtal med Nordkorea och kommit överens om att landet skulle stänga ner den reaktor som producerade plutonium för kärnvapenbruk.

– Den här processen kommer inte att fortskrida utan ett protokoll som man kommer överens om, sade McCormack.

Christopher Hill leder det amerikanska förhandlingsteamet i frågan och var i Beijing i veckan för samtalen mellan de sex länderna. Trots Nordkoreas skepsis deltog Japan till slut i samtalen. Det gjorde också Ryssland, Kina och Sydkorea.

Men man lyckades inte nå en överenskommelse mellan länderna.

– Mötet har avslutas. Det nådde inte sitt mål med ett avtal mellan de sex länderna, menade McCormack.

Han sade vidare att många av länderna varit överens, men att Nordkorea inte var redo att nå ett avtal med alla nödvändiga villkor.

Även om den amerikanska presidenten George Bush avgår om en månad så hävdar McCormack att hans inblanding i frågan inte är över än, skriver CNN. Inget datum har satts för nya samtal och analytiker tror att det är föga troligt att något bli bestämt innan Bush lämnar sin post.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

1 timme sedan
En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.