Sofie började med p-piller efter ett längre uppehåll vilket fick en riktig allvarlig konsekvens.
1 av 3
Sofie började med p-piller efter ett längre uppehåll vilket fick en riktig allvarlig konsekvens. - Foto: Privat/TT
Sofie Rothemejer.
2 av 3
Sofie Rothemejer. - Foto: Privat
Det är inte pillerna på bilden som Sofie tog.
3 av 3
Det är inte pillerna på bilden som Sofie tog. - Foto: TT

Sofie, 23, levde i en mardröm – på grund av p-piller

Sofie började med p-piller efter ett längre uppehåll vilket slutade i en mardröm.


Sofie Rothemejer , 23, började äta p-piller efter ett uppehåll på flera år men efter ett tag vaknade hon upp till en mardröm. Nu vill hon varna andra unga tjejer så ingen som samma misstag som hon gjorde.

Det var den 29 maj som Sofie vaknade upp till sitt livs mardröm.

– Jag låg och vände mig hela natten och hade ont i mitt högra ben. När jag vaknade såg jag att min ena ben var större än det andra, säger Sofie till danska MetroXpress.

Hon ringde omedelbart till läkaren och väl på sjuhuset blev hon skickad till hjärtenheten. Efter flera tester berättade läkarna att hon hade fått en blodpropp i benet. Blodproppen hade utlöst på grund av att hon börjat med p-piller igen enligt läkarna.

– Jag fick lite av en chock. Jag trodde att jag var för ung för det.

Tidigare hade hon tagit andra generationen piller men efter att ha tagit ett uppehåll från p-piller började hon ta tredje generationen piller, vilket ökar risken för blodproppar.

– Jag var ledsen eftersom jag litade på att min läkare hade gett mig den medicin som passade bäst.

Läkaren tog hennes blodtryck och kollat om det funnits sjukdomar inom familjen innan p-pillerna skrevs ut.

– Jag har tagit p-piller under många år och jag rekommenderades att prova några lågdos piller. Och jag tyckte att det lät bra, för att jag inte skulle fylla min kropp med hormoner. Jag hade ingen aning om att de var farliga. Det hittade jag efteråt.

– Jag blir upprörd över att det finns flickor som är ungefär 13 och 14 år som tar dessa piller. Deras föräldrar borde vara medvetna om det finns farliga piller, säger hon och påminner alla tjejer och föräldrar till dem:

– Ta inte bara läkarens ord, utan tänk igenom det, eftersom det kan leda till allvarliga konsekvenser om du tar fel piller.

Sofie hade relativ tur då hennes blodpropp upptäcktes snabbt. Hon kommer ändå få ta blodförtunnande medicin och bör kontrollera sig regelbundet – och bör heller inte ta p-piller igen. Sofie håller verkligen sina tummar för att rehabiliteringen ska gå bra.

– Mitt ben känns fortfarande tungt och jag kan känna att jag blir trött om jag arbetar för mycket eller står upp för länge, säger hon till MetroXpress.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du p-piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.