Italiensk protest mot krisen

Hundratusentals människor strålade samman för att protestera mot regeringen.


Hundratusentals människor strålade på lördagen samman i centrum av Rom för att protestera mot regeringens sätt att hantera den ekonomiska krisen.

Initiativtagare till massdemonstrationen var den största landsorganisationen, vänsterinriktade CGIL. Från hela landet hade människor tagit sig till huvudstaden med 40 extratåg, nästan 5 000 bussar och två färjor. De gick i fem separata demonstrationståg genom staden och möttes vid Cirkus Maximus (Circo Massimo), en antik kapplöpningsbana som i dag är en park.

Både CGIL-ordföranden Guglielmo Epifani och den politiske oppositionsledaren Dario Franceschini kritiserade regeringen Berlusconi för otillräckliga insatser för att lösa krisen.

– Det är lögn att påstå att eftersom krisen är global så kan lösningen bara vara internationell. Krisen måste bemötas med konkreta åtgärder av de nationella regeringarna, sade Franceschini.

Och fackledaren Epifani frågade retoriskt:

– Varför satsar regeringen bara fyra miljarder euro extra under en kris av den här storleken?

Premiärminister Silvio Berlusconi anklagar medierna för att överdriva krisens följder och säger att regeringens stimulansåtgärder är värda upp till 80 miljarder euro. Men kritikerna hävdar att bara en liten del av den summan är nya utgifter och att det allra mesta kommer från omfördelning av gamla anslag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!