Obama: Bort med kärnvapen

"USA kommer att ta konkreta steg mot en värld utan kärnvapen."


USA:s president Barack Obama och hans hustru Michelle fick ta emot ett hänfört mottagande av de cirka 30 000 människor som kommit för att lyssna till presidentens offentliga tal i Tjeckiens huvudstad Prag.

Nu är presidenten redo att ta ledningen i kampen mot klimatförändringarna.

I början av talet förklarade Obama bland annat att USA nu var "redo att ta ledningen i kampen mot klimatförändringarna".

Talet fokuserade mycket på kärnkraftsfrågan, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

– Vi vet vart vägen leder om vi väljer fruktan före hopp, sade Barack Obama, som innan dess sagt att han kommer att försöka få med alla kärnvapenmakterna i ansträngningarna i att minska vapenmakten.

– USA kommer att ta konkreta steg mot en värld utan kärnvapen, sade Obama men förklarade samtidigt att USA kommer behålla en säker och effektiv mängd kärnvapen för att avskräcka fiender, men att man kommer att börja minska arsenalen.

När det gäller klimatförändringarna uppmanade han också alla nationer att "bidra med sin del".

– Nu är tiden inne för att ändra på det sätt vi använder energi. Tillsammans måste vi bekämpa klimatförändringarna genom att få slut på vårt beroende av fossila bränslen och genom att använda energikällor såsom vinden och solen, sade Obama. Och jag försäkrar er att USA nu är redo att leda globala ansträngningar, sade han.

Barack Obama förklarade också att de kontroversiella planerna på att placera ut så kallade robotsköldar i Polen och Tjeckien kommer att bestå, och hänvisade till hotet från Iran.

– Låt mig vara tydlig. Irans kärnenergi- och ballistiska robotaktivitet innebär ett reellt hot, inte bara mot USA, utan också mot Irans grannar och våra allierade, tillade presidenten.

– Tjeckien och Polen har varit modiga som gått med på att upplåta plats för försvar mot dessa robotar. Så länge hotet från Iran består, avser vi att gå vidare med ett robotförsvarssystem som är kostnadseffektivt och beprövat.

Planen på att placera så kallade robotsköldar i Polen och Tjeckien presenterades ursprungligen av USA:s förre president George W Bush och har skarpt kritiserats av bland andra Ryssland.

Se del av talet nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.