Torsdag 28 Okt
Stockholm

Obama aspirerar om en värld utan kärnvapen

Obama i hårda förhandlingar med Ryssland och Frankrike.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Även nu när kalla kriget är över kan spridningen, eller tillgreppen, av kärnvapenmaterial leda till utrotning av vilken stad som helst på Jorden, sa Barack Obama inför de unga fransmän och tyskar som samlats i den franska staden Strausbourg.

USA:s president aspirerar om en värld utan kärnvapen och uppmanar allierade att stå fast mot Irans kärnvapenindustri och planerade uppskjutningen av Nordkoreas missil.

Nordkorea själva påstår att det är en fredlig uppskjutning av en satellit, men det är fortfarande uppfattat av omvärlden som ett förklätt test av missilavfyrning. Uppskjutningen planeras att ske mellan den fjärde och åttonde april trots USA:s varning om att akten kan ses som ett hot mot FN:s överenskommelser.

En värld utan kärnvapen

Obama talar om att han ska lägga ut en plan i Prag denna helg som ska söka uppnå målet om en värld utan kärnvapen, och överenskommelser med Rysslands president Dmitry Medvedev talar om en nedskärning av kärnvapensarsenaler som byggts upp i de två länderna under det Kalla Kriget. USA:s president sa också i en konferens med Frankrikes president Sarkozy att Iran ska förbjudas från att utveckla kärnvapen och varnade Nordkorea att världssamfundet skulle vidtaga åtgärder om de gick igenom med uppskjutningen.

– Vi kan inte ha kärnvapenuppskjutningar i Mellanöstern, sa Obama när han diskuterade Irans kärnvapenprogram som av västvärlden tros vara ett försök att dölja produktion av kärnvapenbomb, men som Iran påstår endast ska användas för fredligt energibruk.

– Nordkoreas gensvar hittills till kritiken har inte bara varit ohjälpsamt, men har också vänt sig till det slags språk som orsakat deras internationella ensamhet i världssamfundet under en väldigt lång tid, säger Obama.

Han ville inte ge någon indikation till vilka slags åtgärder som Washington och andra nationer ska vidtaga som konsekvens till uppskjutningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela