Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama till Natotoppmötet

- 03/04/2009, 11:46 -

Tiotusentals poliser är redo för ännu mer kravaller .

Tiotusentals poliser är redo för mer kravaller inför Natotoppmötet vid den tysk-franska gränsen i dag. Över 100 demonstranter sitter bakom galler efter gårdagens sammanstötningar.

Ledarna för 28 stater, bland dem USA:s president Barack Obama, deltar i mötet där de nyblivna medlemmarna Kroatien och Albanien välkomnas in i alliansen.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan säger att han är negativt inställd till den danske statsministern Anders Fogh Rasmussens kandidatur till posten som Natos generalsekreterare.

Erdogan tvivlar på att Rasmussen kan bidra till världsfreden.

Till Strasbourg väntas samtidigt mellan tiotusentals demonstranter - från vänsterradikaler och anarkister till fredsivrare - fast beslutna att störa toppmötet.

Försvarsalliansen fyller 60 år och firar det med en stor tillställning i de tre gränsstäderna Strasbourg, Kehl och Baden-Baden på ömse sidor om Rhen, symboler för den fransk-tyska försoningen efter andra världskriget.

Det hela börjar formellt med en arbetsmiddag i Baden Baden i kväll och avslutas i Strasbourg i morgon.

I morse lyfte Obama i sitt flygplan Air Force One i dimman på flygplatsen Stansted utanför London, där presidenten deltagit i G20-mötet i går. På Natotoppmötet hoppas Obama vinna ökat stöd för insatserna i Afghanistan, där talibanrebellerna är på frammarsch.

I dag meddelade fransk polis att 300 demonstranter greps under tumultet i Strasbourg i går kväll, då några hundra Natomotståndare slog sönder busskurer, tände eld på soptunnor och byggde en gatubarrikad i utkanten av Strasbourg. Polisen satte in tårgas mot demonstranterna.

105 personer sitter kvar hos polisen för förhör.

Efter det albanska och kroatiska Natointrädet väntas det bli det paus i Natos utvidgning österut. I stället ska Nato åter fokusera på att förbättra sina förbindelser med Ryssland.

Skrivet av: