Tjetjensk minister anklagas för mord

Polisen i Dubai har efterlyst vice premiärministern i Tjetjenien.


Polisen i Dubai anklagar vice premiärministern i den ryska delrepubliken Tjetjenien för att ha beordrat förra helgens mord på den landsflyktige före detta armébefälhavaren Sulim Jamadajev.

– Tjetjenen Adam Delimchanov är mannen bakom operationen. Brottet har ett tjetjenskt ursprung, sade Dahi Khalfan Tamim, polischef i Dubai, till journalister på söndagen.

Enligt Tamim hålls två män - en iranier och en tadzjik - av polisen med anledning av mordet.

Jamadajev sköts ihjäl på en parkeringsplats i Dubai den 28 mars. Han ledde tidigare en tjetjensk arméavdelning innan han i fjol hamnade i onåd hos delrepublikens president Ramzan Kadyrov. Grälet slutade med att Jamadajevs armégrupp upplöstes och han själv anklagades för mord.

Sedan brodern Ruslan mördats i Moskva i september i fjol flydde Jamadajev från Ryssland.

"Tjetjeniens biträdande premiärminister är efterlyst av Förenade arabemiraten och sex personer misstänks för inblandning i mordet", sade polisen i Dubai i ett pressmeddelande enligt Reuters.

39-årige Adam Delimchanov är släkt med Ramzan Kadyrov och var tidigare chef för en polisstyrka med specialansvar att skydda tjetjenska oljeanläggningar. Sedan december 2007 är han ledamot av det ryska parlamentets underhus, duman, som representant för maktpartiet Enade Ryssland.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!