Polisvåld ger muslim skadestånd

En terrormisstänkt britt får 700 000 kronor i skadestånd för polisbrutalitet.


En terrormisstänkt britt som begärts utlämnad till USA har tilldömts ett skadestånd på 700 000 kronor på grund av den brutalitet som en styrka från Londonpolisen visade vid husrannsakan i hans hem.

Den 34-årige mannens advokat säger att han fick utstå utdragna, våldsamma och opåkallade attacker samt religiös smädelse vid en gryningsrazzia mot hans hem i Tooting i södra London i december 2003.

De juridiska ombuden för Londons polischef Paul Stephenson avvisade till en början skadeståndsyrkandet men medgav i domstolen att mannen hade blivit offer för utdraget våld.

För en av poliserna som misstänks ha varit delaktig i misshandeln väntar nu rättsligt efterspel.

"De här övergreppen ägde inte rum i Guantanamo Bay eller i en hemlig tortyrkammare utan i Tooting", säger den 34-årige datorexperten i ett uttalande.

"Jag kan nu lägga den här händelsen bakom mig och inrikta mig på att slippa bli utlämnad till USA", säger han vidare.

Polisen hade fått veta att mannen, som är muslim, misstänktes ha samröre med terrornätverket al-Qaida, ledde en terrorgrupp i södra London och kunde vara mycket farlig.

Han fick ta emot upprepade slag innan han kommenderades ned på knä för att be. Därefter fick han frågan: "Vad säger din gud nu?".

Mannen fick enligt advokaten blåmärken och skador på trumhinnorna, handlederna, underarmarna och fötterna samt psykiska skador.

Han blev förhörd men aldrig ställd inför rätta för några misstänkta brott i Storbritannien. Men i augusti 2004 greps han igen sedan amerikanska myndigheter anklagat honom för att driva en webbplats där man samlade in medel till militanta islamister i Afghanistan och Tjetjenien.

Han sitter fortfarande häktad i väntan på beslut om huruvida en utlämning är förenlig med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

igår 21:37
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.