Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många bomber i Bagdad

- 06/04/2009, 16:01 -

Minst 34 människor dog och över 70 skadades i Bagdad i dag.

Minst 34 människor dog och över 70 skadades när sex bomber skakade Bagdad på måndagen, sade polisen.

Attentaten sammanföll med ett brittiskt ministerbesök.

Attackerna ägde rum runtom i den irakiska huvudstaden, delvis mitt i rusningstrafiken på måndagsmorgonen. Det blodigaste dådet var en dubbelbomb mot en marknad i stadsdelen Umm al-Malif i södra Bagdad. I den shiitiska stadsdelen Sadrstaden i nordöst dog minst tio människor i en annan marknadsbomb.

En attack ska ha riktat sig mot en hög företrädare för inrikesministeriet som färdades i en bilkonvoj. Denne ska ha klarat sig oskadd, men en polis och en förbipasserande dödades i attentatet.

Flera av bomberna sammanföll med att den brittiske handelsministern Peter Mandelson anlände till Irak, även om sambandet är oklart. Besöket ska etablera den första brittiska handelsdelegationen i landet på 20 år. Det är också osäkert om dåden var samordnade.

Säkerhetsläget i Irak anses ha förbättrats på senaste år. I januari dödades 191 irakier, den lägsta siffran sedan den USA-ledda invasionen 2003. De senaste månaderna har dock antalet dödsoffer börjat stiga. Förra månaden krävdes 252 liv, bland annat till följd av flera självmordsattacker.

Skrivet av: