Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 sjuka saker som hänt efter att Trump valdes till president

- 08/11/2017, 09:06 -

Ett år har gått sedan valdagen i USA. Men hur kommer vi minnas Trumps första år? Här är en snabb recap.

Den 8 november 2016, klockan 8:50 svensk tid, höll Donald Trump segertal inför sina supportrar. 

”Jag älskar det här landet”, ropade han ut över publikhavet. Men vad har hänt sen dess? Här är några  sjuka händelser. 

1. Protester

Direkt efter att valresultatet presenterats gick flera Trump-motståndare ut på gatorna för att protestera. På många håll uppstod upplopp och våldsamheter. 

Vid en protest uppstod skottlossning. Fem personer skadades.


2. Trakasserier

Redan dagen efter valet rapporterades det om öppen rasism och trakasserier på flera håll i USA. Vissa menade att Trumps retorik uppmuntrat till rasism.

3. Insvärningen

Redan samma dag Trump blev president, den 20 januari 2017, blev det kaos. 

Publiksiffran på Trumps insvärning i Washington blev nämligen inte så hög som den nyvalde presidenten hade hoppats. Men istället för att erkänna det följde en lång och pinsam kampanj från Trumps stab för att försöka övertyga världen om att det faktiskt hade varit fler människor på insvärningen än det faktiskt var.


4. Inreseförbudet

Den första reformen som fick riktigt stor uppmärksamhet var det inreseförbud för människor från vissa muslimska länder. Efter flera juridiska strider fram och tillbaka infördes en urvattnad version av förslaget i slutet av juni

5. Last night in Sweden

Den kanske konstigaste händelsen under Trumps första år var när han under ett tal plötligt sa ”Se bara vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige av alla länder”. Senaste visade det sig att Trump sett ett inslag på tv som handlade om Sverige. 

Uttalandet skapade stor debatt, och det gick så långt att Jimmie Åkesson lyckades få in en debattartikel i New York Times.

Jimmie Åkesson

6. Nordkorea

Trump har redan hunnit skaffa sig en ärkefiende – Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, eller ”Rocket Man, som Trump kallar honom. De båda herrarna har under den senaste tiden hotat varandra med kärnvapenattacker, krig och allmänt osköna grejer. 

7. Muren

Under valrörelsen gjorde Trump en stor grej om att han skulle bygga en stor mur mot Mexiko. Efter ett år finns fortfarande ingen mur, men man har börjat planera bygget. Dock verkar inte Trump lyckas med sitt löfte om att Mexico ska betyga för den svindyra muren. 

Mur-prototyper byggs i San Diego. 

Donald Trump har också skämtat om att avrätta homosexuella – läs mer om det här!