Antiterrorchef avgick efter blunder

Chefen för polisens antiterrorenhet i Storbritannien, Bob Quick, lämnar jobbet.


Chefen för polisens antiterrorenhet i Storbritannien, Bob Quick, lämnade in sin avskedsansökan efter att ha begått en säkerhetsmiss och röjt hemligheter om planerade tillslag.

– Det är med stor motvillighet och sorg som jag denna morgon. . .har tagit emot Bob Quicks avskedsansökan från posten som chef för antiterrorenheten, sade Londons borgmästare Boris Jonson på torsdagen.

Upprinnelsen till Bob Quicks avgång var de tillslag mot terrormisstänkta i nordvästra England som genomfördes på onsdagen då tolv personer greps.

Tillslagen mot bland annat ett universitetsbibliotek i Liverpool och ett kafé i Manchester var nämligen inte tänkta att genomföras vid tillfället, enligt flera brittiska medier. Polisen tvingades dock inleda räderna i all hast, sedan planerna avslöjats då Bob Quick fångades på bild när han var på väg in till premiärministerns hem på 10 Downing Street på onsdagen för att rapportera om den pågående undersökningen.

Under armen bar polischefen nämligen rapporten, där det tydligt stod markerat "hemligt" samt en noggrann beskrivning av förundersökningen. Pressfotograferna fångade dokumentet på bild. Namn, platser och andra detaljer var fullt synliga på bilderna även om medierna enligt lag inte får återge uppgifterna. Timmar senare tvingades polisen genomföra räderna mot de misstänkta terroristerna.

Polischefen Quick bad genast offentligt om ursäkt, men oppositionspartierna var snabba att kritisera hans omdöme.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!