Sam Altman är miljardär
Miljardären och entreprenören Sam Altman betalar pengar för att dö och låta sin hjärna bli bevarad för evigt – och sedan finnas digitalt. - Foto: TechCrunch/Wikimedia/Nectome/FreePNG (montage)

Sam Altman betalar för att dö – vill ladda upp hjärnan digitalt

32-årige miljardären Sam Altman står på kö för att dö. Allt för att hans hjärna ska bli digitalt bevarad för alltid av företaget Nectome. Det hela kan liknas med aktiv dödshjälp.


Vad skulle du göra om du hade sjukt mycket pengar på kontot? Investera? Köpa dyra hus och bilar? Eller kanske betala för att dö så att din hjärna kan bli bevarad för alltid?

Just det senare alternativet är någonting som Silicon Valley-miljardären Sam Altman, 32, vill spendera drygt 82 000 kronor på att göra, skriver New York Post. Vilket i pengamått så klart bara är en droppe i havet för en miljardär, men just den här tekniken är väldigt... speciell. Och dödlig till hundra procent.

Altman vill offra sitt liv för att låta sina minnen bli kvar för alltid. Bild: TechCrunch/Wikimedia

Att unga ingenjörer och tech-genier planerat sin egen död har varit känt sedan tidigare. Här kan du läsa om mångas plan inför "världens undergång".

Han finns just nu på en väntelista hos företaget Nectome som säger att de ska kunna ladda upp innehållet från en människas hjärna och lagra det på en dator. Men det hela har ett pris. 32-åringen måste nämligen dö för att processen ska fungera. 

Det hela kan jämföras med aktiv dödshjälp. Alltså att på medicinsk väg orsaka eller bidra till en patients död på patientens eller nära anhörigs begäran. Någonting som bara är lagligt i fem amerikanska stater (Kalifornien, Oregon, Washington, Vermont och Montana) och helt olagligt i Sverige. 

Så hur går den här processen till?

Jo, det går till så att hjärnan balsameras så att den senare kan bli simulerad till en dator, skriver MIT Technology Review.

Så här skulle det potentiellt kunna se ut. Bild: Nectome

Kunden lever fortfarande när kemikalier injiceras i hjärnan av företaget och det är (som ni säkert kan gissa) absolut dödligt.

På företagets hemsida står det att målet är att "bevara hjärnan på ett så hälsosamt sätt att alla minnen hålls intakta: allt från ditt favoritkapitel i din favoritbok till känslan av luften på vintern, att baka en äppelpaj eller minnen av middagar med vänner och familj".

Nectome tror fullt ut att vi människor i framtiden kommer kunna lagra den här typen av information för kunna återskapa medvetande. Det kan jämföras med en "backup" eller ett moln där data lagras.

Den vätska som används för att balsamera kroppen håller den frusen och helt intakt. Med andra ord så bryts den inte ner och kan potentiellt förbli intakt i upp till tusen år.

Saxat från Nectomes hemsida.

Men varför måste kunden dö?

Hjärnan måste vara intakt, eller "färsk", och får alltså inte ha börjat bli nedbruten. Någonting som händer vid döden.

Företaget bakom det här, Nectome, har ett mål att låta människor som har dödliga sjukdomar att bli satta i en maskin som pumpar ut balsameringsvätskan i deras kroppar. Medan de fortfarande lever (men är sövda). 

Var det någon annan som började tänka ett framtida avsnitt från "Black mirror"?

Foto: Netflix

Läs också om andra helt sjuka saker som miljardärer spenderat pengar på.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig att göra samma sak?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.