Iraknotan: 5,7 biljoner kronor

Kriget mot Irak är på väg att bli det näst dyraste kriget i USA:s historia.


USA:s utgifter för Irakkriget kommer överstiga utgifterna för Vietnamkriget vid slutet av detta år, skriver Chicago Tribune. Därmed blir Irakkriget det näst dyraste i USA:s historia, efter andra världskriget, enligt uppgifter presenterade av Pentagon under långfredagen.

Förutsättningen är att kongressen röstar genom de dryga sju hundra miljarder kronor som Obamas administration krävt för kriget under 2009. Tillsammans med kostnaderna från tidigare år innebär det att kriget kostat amerikanska skattebetalare drygt 5,7 biljoner kronor, rapporterar Chicago Tribune.

Experter som analyserat siffrorna har kommit fram till att främst två faktorer gjort att utgifterna skenat: Människor och utrustning.

Många av soldaterna i Irakkriget är frivilliga och inte värnpliktiga vilket är dyrare. Privata företag har använts i större utsträckning, exempelvis som livvakter till diplomater eller livsmedelstransportörer, rapporterar Chicago Tribune.

– Även bättre sjukvård har bidragit till ökade utgifter, säger krigshistorikern Stephen Biddle till Chicago Tribune. Läkare vid fronten har under Irakkriget kunnat rädda soldater som tidigare hade dött, något som kostar mer i dollar räknat.

Utgifterna för Irakkriget har också drivits upp av utrustningskostnader. Vägbomber och sandstormar har förstört utrustning i mycket större omfattning än vad den amerikanska militären räknade med från början.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.