Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Turistskatten slår hårt mot paradisöarna: "Har haft stor påverkan"

- 12/11/2018, 23:07 -

Paradisörna Ibiza och Formentera har länge varit populära resmål för människor som vill ha lite sol, god mat och fest. 2017 så infördes det en så kallad "eco-skatt" något som fått hotellägarna att rasa.

En ny skatt verkar ställa till med en hel del problem på de spanska semesterparadisen Formentera och Ibiza. Ja – i alla fall om vi får tro på hotellägarna på de båda öarna som nu rasar över beslutet och menar att det inte är hållbart, skriver The Sun.

Det är nämligen så att den baleariska myndigheten återinförde något som kallas för "eco-skatten" 2017 i hopp om att förhindra för mycket fylla på de öarna, där även Mallorca och Menorca ingår. Men det stannade inte där – den skatten dubblades 2018 och nu ryter hotellägarna ifrån.

Turistintäkterna har minskat med cirka 270 000 000 kronor

Det är föreningen för hotellverksamhet på Formentera och Ibiza, även kallad Fehif, som har satt ned foten och kritiserar skatten för full rulle.

– Allt det här har haft en stor påverkan på handeln på Ibiza och Formentera, där intäkterna från turismen har minskat med 27 miljoner (euro) eftersom besökare minskar på deras spenderande, säger en talesperson från föreningen, skriver The Sun.

Har startat kampanj mot skatten

Föreningen står även bakom en kampanj mot den omdiskuterade skatten som de kallar för "Den Baleariska skatten skadar oss alla. Mot en ohållbar skatt". Där riktar de stark kritik mot de baleariska myndigheterna och menar att den kraftigt skadar utvecklingen på de två öarna.

– Till skillnad från andra områden så förlitar vi oss exklusivt på turister för vår ekonomiska utveckling, säger talespersonen för Fehif, skriver The Sun.

Men gensvaret från myndigheterna har inte direkt varit positiva. De hävdar nämligen att skatten drar in flera miljoner kronor i vinst som de sedermera spenderar på flertalet miljövänliga projekt runt om öarna.

Det här är den omdiskuterade skatten:

Skatten drabbar alla som reser till ögruppen Balearerna, och varje person måste betala separat, priserna gäller alltså per person och dag. Där ingår, förutom Ibiza och Formentera, också Mallorca och Menorca samt den lilla ön Cabrera.

Resenärer som bor på hotell, stadshotell, femstjärniga lägenhetshotell, femstjärniga lyx och "bättre" fyrstjärniga hotell måste betala fyra euro i skatt per dag. De som bor i fyrstjärniga och "bättre" trestjärniga hotell måste betala tre euro i skatt per dag. De som bor i en, två eller trestjärniga hotell måste betala två euro i skatt per dag.

De som bor på hotell ute på landsbygden måste betala två euro i skatt per dag. De som bor på vandrarhem, campar eller liknande måste även de betala två euro i skatt per dag.

En skatt som många andra rasar över är den nya "tv-skatten" som kommer att börja gälla 2019. Här kan du läsa allt om det.

Vad tycker du om skatten?