Kvinna kör bil, parad
Det har varit ett fullspäckat år med alla möjliga nyheter, både bra och lite mindre bra. - Foto: Nariman El-Mofty / TT / Mustafa Quraishi / TT

De mest omtalade världsnyheterna under 2018

Vad hände egentligen under året? Tiden går fort och håret blir gråare för varje dag. För att hänga med är det viktigt att reflektera på det som varit. Nyheter24 bjuder dig på en liten nostalgitripp.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Nobelpriset 2018

Har man gjort något bra, förtjänar man en klapp på ryggen. Men har man gjort något extra bra? Då får man ett nobelpris. Nadia Murad och Dr. Denis Mukwege var två av sex pristagare som mottog fredspriset för sina stora insatser mot sexuellt våld och krig, bland annat.

I år hölls fredsprisbanketten i Oslo. På bild vinkar fredspristagarna till folket. Bildkälla: Fredrik Hagen / TT

“Meghan, vill du gifta dig med mig?”

Kärleksduvorna, Prins Harry och Meghan Markle, blev ett äkta par i våras under kungliga vigseln i Storbritannien. Någon annan som blev starstruck när ni såg gästlistan? Se vilka kändisar som kom på bröllopet här!

Mellanårsvalet i USA

Nerverna darrade under hyn på de amerikanska invånarna under mellanårsvalet som hölls för en dryg månad sen i november. Valet hölls för att välja representanter i landets båda parliament, den demokratiska och republikanska. Med vinnare som Alexandria Ocasio-Cortez, Letitia James och Ilhan Omar, bland andra, skrev landet historia med mer representation och mångfald än någonsin.

Ilhan Omar, en av de första muslimska kvinnorna som blev vald till kongressen. Bildkälla: Mark Vancleave / TT

FN-avtalet om migration

För bara några dagar sen antogs FN:s avtal om migration i Marrakech, Marocko. Tanken med avtalet är att förbättra migrationspolitik och mänsklig rörlighet. Nyheter24 tog sig tiden att läsa hela dokumentet och rapporterar mer om avtalet här! You're welcome. 

Rakhmat Akilov döms

Förra året den 7 April skedde terrordådet i Stockholm, då Akilov körde in en lastbil i en folkmassa på Drottninggatan. Fem personer omkom och många fler blev skadade och påverkade av det som skedde. I år dömdes han till livstid i fängelse och blev skadeståndsskyldig till brottsoffrena. Här kan du läsa mer om domen!

Kvinnor får köra bil i Saudiarabien

Tidigare har kvinnor riskerat att arresteras och bötfällas om de sågs köra bil i Saudiarabien. Den nya lagstiftningen bringade en hel del glädjetårar och firande. Kör så det ryker, ladies! 

Kvinnorna i Saudiarabien firade den nya lagstiftningen. Bildkälla: Nariman El-Mofty / TT

Kaliforniens dödligaste skogsbränder någonsin

Det blev en lång höst för Kalifornienborna då delstaten såg sina värsta skogsbränder någonsin. Ett flertal människor omkom, förlorade sina hem och skadades. Poliser och räddningstjänster jobbade dygnet runt med efterverkningarna. Läs mer här!

Kärlek är kärlek. Eller hur, Indien?

Det blev en stor vinst för HBTQA+ communityn när Indien presenterade sin nya lagstiftning som avkriminaliserade homosexualitet. En bra bit på vägen, men en del arbete återstår säger vissa.

Gatorna i New Delhi översvämmade med kärlek efter nya lagstiftningen. Bildkälla: Mustafa Quraishi / TT

Fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea

Efter 20 år öppnas gränsen mellan länderna och en del hoppas på att detta blir steget i försoningsprocessen som leder till total vapenvila. Man kan undra om detta på något sätt kommer påverka fallet med Dawit Isaak som fortfarande sitter fängslad i Eritrea.

Jordskalvet och tsunamin som skakade till Indonesien

Dödssiffran var högre än någonsin efter naturkatastrofen som slog till på vulkan-nationen i Sydostasien och Oceanien. Nyheter24 rapporterade att minst 1 200 människor omkom som följd av jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Läs mer om händelsen här!

Jordbävningen nådde 7.5 magnitud och triggade en dödliga tsunami. Bildkälla: Dita Alangkara / TT

Winnie Madikizela-Mandela begravdes

I våras fick himlen en ny ängel när Winnie Madikizela-Mandela begravdes. Trots tvisten kring profilen, hyllades den Sydafrikanska rättsaktivisten för sina stora insatser i kampen mot apartheid. I år hade Nelson Mandela, Winnies före detta make, själv fyllt 100 år hade han varit vid liv.

Skottdådet mot synagogan i Pittsburgh, USA

Skottlossningen gick lös under gudstjänst i synagogan Tree of Life Congregation i Pittsburgh, USA. Attacken dödade minst tio personer och skadade sex personer, varav fyra var polismän. Det råder ett antisemitistiskt motiv och gärningsmannen greps kort efter att ha överlämnat sig till polisen, skriver Metro.

Första världskrigets 100-årsdag

En känsloladdad dag i november blev det på 100 årsdagen som markerade första världskrigets utbrott. Kriget sägs ha tagit livet på 16 miljoner människor och skadade ytterligare 20 miljoner människor, rapporterar SVT Nyheter.

Minnesceremonin hölls i Frankrike där kriget tog slut. Bildkälla: Francisco Seco / TT

Mordet på Jamal Khashoggi

Döden på journalisten från Saudiarabien blev kontroversiell och väckte stor diskussion. Jamal Khashoggi var en omtalad skribent på Washington Post och känd Saudi-kritiker. Dödsorsaken, skriver Aftonbladet, handlade om ett knytnävsslagsmål som bröt ut i konsulatet i Istanbul som de skyldiga försökte dölja. 18 medborgare har gripits och två generaler sägs ha fått sparken.

Fredståget från Sydkorea till Nordkorea

I början på denna månad avgick ett tåg från Sydkorea till Nordkorea för första gången på 65 år, rapporterar Expressen. Detta sägs vara markören för vapenvilan som nu skett mellan länderna efter att Nordkoreas diktator och Sydkoreas president skakat hand vid gränszonen i Panmunjom. Slutet gott, allting gott?

Nyheter24 lyckades gräva fram vad svenskarna googlade mest under året. Läs mer här! 

/
/
Hade du koll på de här nyheterna?
Tack för din röst!