Nordkorea väntas "fördömas"

FN:s säkerhetsråd väntas ta Nordkorea i örat.


FN:s säkerhetsråd väntas fördöma Nordkoreas uppskjutning av en långdistansrobot förra helgen samt skärpa existerande sanktioner. Det stod klart på lördagen när rådets fem permanenta medlemmar till sist kunde enas.

Säkerhetsrådets viktigaste medlemsländer kunde enas efter ett tufft tvåtimmarsmöte på lördagen. Utkastet till uttalandet var skrivet av USA, i texten anklagades Nordkorea även för att ha brutit mot den tidigare resolutionen 1718 som förbjuder landet att skjuta upp robotar.

Dödläge

Därmed bröts det veckolånga dödläget i FN:s säkerhetsråd, där Kina och Ryssland motsatt sig skarp kritik av Nordkorea. De hänvisar till de pågående förhandlingarna om Nordkoreas anskaffande av kärnvapen. Kina och Ryssland ville inte heller hänvisa till den tidigare resolutionen, men fick ge sig på den punkten. Båda länderna har vetorätt i rådet. Förutom de permanenta medlemmarna USA, Kina, Ryssland, Storbritannien och Frankrike deltog även Japan i mötet. Japan har krävt en kraftfull resolution, men får nu nöja sig med det något svagare rådsuttalandet.

Tufft utspel

Beskedet till Pyongyang var dock tydligt. Ett "fördömande" är den kraftigaste markeringen i det diplomatiska språket. Utkastet uppmanar dessutom FN:s sanktionskommitté att skärpa de rådande sanktionerna som är riktade mot Nordkorea. USA:s FN-ambassadör Susan Rice sade att uttalandet kommer att sända ett "tydligt budskap" till Nordkoreas regim. De övriga nio av säkerhetsrådets 15 medlemmar fick ta del av utkastet till uttalande på lördagen i FN:s högkvarter i New York. En omröstning väntas först nästa vecka, men fördömandet är i princip redan klart då de fem permanenta länderna är eniga.

– Det är en text som sänder ett klart budskap till Nordkorea där vi uttrycker vår oenighet med det som hänt - precis som vi tänkt oss, säger den franske FN-ambassadören Jean-Maurice Ripert inför mötet.

Fiasko eller framgång

Det var den 5 april som Nordkorea sköt upp roboten Taepodong-2, som flög cirka 320 mil vilket är dubbelt så långt som föregångaren. Internationella underrättelsetjänster konstaterade att roboten aldrig nådde jordens omloppsbana utan kraschade i Stilla havet. Nordkorea påstod dock att uppskjutningen var en framgång och att den spelar upp "odödliga revolutionära sånger" under sin färd runt jorden. Men grannländernas farhågor är ett möjligt hot om att bli attackerade av en kärnvapenbestyckad nordkoreansk robot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!