Sri Lanka: Hjälpande stöder terror

Civilbefolkningen i norra Sri Lanka utsätts för urskiljningslös beskjutning.


Civilbefolkningen i norra Sri Lanka utsätts för urskiljningslös beskjutning av armén enligt vittnesmål.

Men Sri Lankas regering går till hårt motangrepp och anklagar hjälporganisationer för att tjäna pengar på kriget.

Ett tiotal civila dödas varje dag vid arméns attacker i den del av Sri Lanka där de tamilska tigrarna (LTTE) har sitt sista starka fäste, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

"Vi får uppgifter om att civila dödas och skadas varje dag i zonen där det råder skjutförbud. Sri Lankas regering fortsätter att förneka attackerna", rapporterade Brad Adams som är Asienchef på HRW.

"Lukrativt" krig

Sri Lankas regering gick omedelbart ut med ett frontalangrepp på bistånds- och människorättsorganisationer. I en kommuniké från försvarsdepartementet på tisdagen anklagades de för att förlänga kriget och stödja gerillan. Departementet sade att organisationerna "har gjort blodsutgjutelsen på lankesisk mark till en lukrativ affär".

"Organisationerna agerar samfällt eftersom de är intresserade av att terrorismen behåller greppet om landet", hävdade departementet. Enligt HRW:s rapport på tisdagen är 150 000 civila fortfarande fast i den korridor nära kusten där armén genomför en stor offensiv för att krossa rebellerna. Få oberoende uppgifter når ut från krigsområdet, då vare sig observatörer eller journalister släpps fram till fronten.

Flyende skjuts

HRW konstaterar också att minst 2 800 civila har dödats och fler än 7 200 har skadats sedan slutet av januari. "Blodbadet förvärras" då de tamilska tigrarna håller civila som gisslan och utnyttjar dem som mänskliga sköldar, rapporterade Adams. Rebellgruppen hotar att skjuta dem som försöker fly.

De senaste två månaderna har Röda Korset endast lyckas undsätta 4 000 personer med båt. FN-chefen för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, anklagar båda parterna i konflikten för krigsbrott.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har krävt att Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa ska ge order om att upphöra med granatattacker mot områden med civila. Presidenten anklagas även för att inte sätta in nödvändig humanitär hjälp. HRW vädjar till Internationella valutafonden (IMF,) att inte ge landet ett begärt lån på 1,9 miljarder dollar så länge attackerna mot civila pågår.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!