Nya medlingsförsök om piratgisslan

Somaliska äldste gjorde i dag ett nytt försök att medla för att befria kapten.


Somaliska äldste gjorde på söndagen ett nytt försök att via medling befria den amerikanske kapten som i dagar hållits som gisslan av pirater i en livbåt.

Sedan militärfartyg satts in för att hålla Adenviken trygg har piraterna flyttat längre ut till havs. Försöket att kapa den amerikanske kaptenens skepp skedde tiotals mil från Somalias kust.

Så sent som i lördags kapade pirater på annat håll ett italienskt fartyg med 16 personer ombord, en tydlig illustration av hur svårt det är att trygga ett av världens mest trafikerade farvatten, med en yta av Spaniens storlek.

– Utsikterna att sätta stopp för sjöröveriet är begränsat, säger Somalias utrikesminister:

Lag och ordning

– Det här visar klart och tydligt att frågan är landbaserad och måste lösas på marken, sade den brittiskt utbildade affärsmannen och utrikesministern Mohamed Abdullahi Omaar.

Han vill bygga upp en säkerhetsstyrka för att återställa lag och ordning i Somalia, som inte haft en stark centralmakt sedan 1991.

Enligt en ålderman bröt förhandlingarna i lördags samman efter amerikanska krav på att piraterna skulle gripas av myndigheterna i det självstyrande Puntland i norr. Söndagens mål var att piraterna skulle släppa amerikanen mot fri lejd - men utan lösesumma. Det var dock oklart hur de äldstes medlare skulle nå fram till livbåten, som driver mot Somalias kust och omges av tre amerikanska krigsfartyg.

Helikoptrar

När amerikanerna skickade fram en båt i lördags besköts den av piraterna och fick retirera men besvarade inte eldgivningen för att inte trappa upp situationen, rapporterar The New York Times.

Helikoptrar med ljushyade människor ska på söndagen ha flugit på låg höjd över ett kustområde som används av somaliska pirater, rapporterar Reuters. Panik utbröt bland invånare som befarade ett flygangrepp.

Kapten Phillips öde har uppmärksammats för att han är den förste amerikan som kidnappats i det här området. Att cirka 270 sjömän, varav 92 filippinier, sedan länge sitter fast hos piraterna har skapat bitterhet i andra berörda, men fattigare länder.

För president Barack Obama innebär krisen att uppmärksamhet på nytt riktas mot en region som USA fick lämna under förödmjukande former sedan 18 amerikanska soldater dödats i Mogadishu 1993.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!