Afrikaner avbröt matstrejk

- 17/04/2009, 00:28 -

Fick löfte om tre månaders uppehållstillstånd.

Drygt hundra afrikanska migranter i Belgien har avslutat en två månader lång hungerstrejk efter att ha fått löfte om tre månaders uppehållstillstånd.

Sammanlagt har över 600 migranter deltagit i hungerprotester runtom i Bryssel. En del av dem har vägrat inta något annat än sockerlösning och te sedan mitten av februari. De 103 afrikanerna, som hungerstrejkat i ett parkeringsgarage vid Bryssels universitet, var i dålig kondition.

Beslutet gällande afrikanerna var en helomvändning från invandringsmyndigheten. De får det tillfälliga uppehållstillståndet "av hälsomässiga och humanitära skäl".

De intog sin första måltid i onsdags kväll men kommer efterhand att övergå till kraftigare soppor.

– Det viktigaste är att återställa deras hälsa så att de kan söka inkvarteringar och jobb, sade talesmannen Omar Diarra på torsdagen.

Invandringsmyndigheten påpekade emellertid att det tillfälliga uppehållstillståndet i princip inte ger dem rätt att söka jobb. Den regerande fempartikoalitionen införde för ett år sedan ett system där förutsättningen för uppehållstillstånd är beroende av hur förtrogen den sökande är med samhällslivet. Ansträngningarna för att få det nya systemet att fungera har misslyckats, men politikerna har inte varit särskilt villiga att tydliggöra kriterierna inför regionvalen om två månader.

Skrivet av: