Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M: Bussa polis på slarviga passinnehavare

Nyheter | 17/02/2009 04:16

Moderaterna kräver polisundersökning mot de svenskar som förlorar sitt pass flera gånger.

Moderaternas nya invandrarpolitik kan slå till hårt mot de svenskar som har gjort det till en vana att förlora sitt pass på semestern. Nu föreslår moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation att efter ett visst antal förlorade pass ska polisundersökning göras innan ett nytt pass utfärdas. Det skriver man i ett debattinlägg i tisdagens DN. Samma dag ska arbetsgruppens slutrapport lämnas till partistyrelsen.

"Över 200 000 svenska pass är på drift ute i världen. Ett och annat är säkert bortslarvat. Men orimligt många är i praktiken sålda eller lämnade för syften som bryter mot allt Sverige vill stå för. Det bör därför inte längre vara möjligt att gång på gång förlora sitt pass."

"Sverige bör ogiltigförklara borttappade pass, vilket tekniken i dag medger, och införa noteringar i passen om hur många man har haft. Efter ett antal förlorade pass ska polisundersökning föregå nytt pass."

Arbetsgruppen med bland andra migrationsministern Tobias Billström beskriver det nya förslaget där man bland annat kräver lojalitet av invandrare gentemot sitt nya hemland. Det är endast ett av åtta förslag som moderaterna vill genomföra.

"Medborgarskapet i Sverige får inte urvattnas. Det svenska passet är i dag en av få fördelar som skiljer medborgarskap från permanent uppehållstillstånd. Sverige ska vara ett öppet invandringsland som uppmuntrar människor att formalisera sin lojalitet mot sitt nya land."

Förslaget, som avslöjades av moderaten Ulf Kristersson den 28 november, ska så småningom presenteras för resten av allianspartierna.

Skrivet av: