M: Utvisa kriminella invandrare

Moderaterna kräver en avsevärt tuffare invandrarpolitik. Man vill bland annat ta ifrån medborgarskapet från kriminella invandrare.


Moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation, med bland andra migrationsministern Tobias Billström, lämnar under tisdagen sin slutrapport till partistyrelsen. I ett debattinlägg i DN läggs förslaget fram av Tobias Billström tillsammans med Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm och ordförande i moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation, samt riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson.

Utredningen, som Ulf Kristersson delvis avslöjade redan den 28 november 2008, kräver en avsevärt tuffare invandrarpolitik som kan lätt kan förknippas med invandrarfientliga partier. Men den moderata trion är medvetna om att förslaget kan missuppfattas av det svenska folket.

"Svensk politik har länge visat berättigad vrede mot de krafter som är emot invandring och invandrare. Vi har fördömt de invandrarfientliga men sällan gett seriösa svar på rimliga frågor om vad som kan följa i invandringens spår." skriver arbetsgruppen i sitt debattinlägg i DN.

"I den slutrapport som vi i dag överlämnar till moderaternas partistyrelse stakar vi ut färdriktningen och lägger konkreta förslag inom migrations- och integrationspolitiken. Det är ingen lätt eller tacksam uppgift. Vi kommer antagligen anklagas för respektlöshet och nationalism av dem som föredrar bidrag och välmenande fraser framför tydlighet om rättigheter och skyldigheter. Vi får ta det."

I slutrapporten finns åtta steg mot en förändrad invandringspolitik där man bland annat föreslår att Sverige ska kunna utvisa fler svenska medborgare med invandrarbakgrund.

"Medborgarskap som givits på felaktiga grunder ska därför kunna återkallas. Det kan handla om falsk identitet, hot eller mutor."

Samtidigt vill arbetsgruppen även ha hårdare tag mot kriminella invandrare.

"Det ska också, i större utsträckning än i dag, vara möjligt att utvisa utländska medborgare som dömts för grova brott. Undantag bör bara göras vid statslöshet och andra synnerliga skäl, men inte automatiskt för den som har permanent uppehållstillstånd och många års vistelse i Sverige."

I debatten skriver de tre moderaterna att man nu kommer att föra samtal med resten av alliansen gällande det nya förslaget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.