Chefer ville skendränka terrorfånge

Skendränkning och andra extrema förhörsmetoder användes på CIA-order.


De första gångerna skendränkning och andra extrema förhörsmetoder användes mot al-Qaidafången Abu Zubaydah skedde det på order från höga CIA-chefer och mot förhörsledarnas vilja, rapporterar The New York Times.

Enligt tidningens källor och dokument som nyligen offentliggjorts av Obama-administrationen i USA beordrades de tortyrliknande metoderna trots att förhörsledarna trodde att Abu Zubaydah redan sagt allt han visste.

Saudiern har utpekats som nära förtrogen med Usama bin Ladin och en av hjärnorna bakom terrordåden i New York och Washington 11 september 2001, men det har senare visat sig att hans roll sannolikt var betydligt blygsammare än så.

Abu Zubaydah greps i Pakistan i mars 2002 och förhördes först där och sedan på ett hemligt fängelse som underrättelsetjänsten CIA hade i Thailand. Han avslöjade en hel del användbar information under de inledande förhören. Men när han sade att han inte visste mer vägrade CIA-cheferna att tro på det, skriver The New York Times.

Under förhören stängdes saudiern bland annat in i en liten låda och kastades mot väggarna, men de hårda tagen gav ingen betydelsefull information enligt tidningen. Däremot traumatiserades förhörsledarna av att se Abu Zubaydah plågas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.